Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - donderdag 9 oktober 2008

Binnenmilieu basisscholen in Amersfoort aangepakt

Deze winter krijgen 25 basisscholen advies op maat over juist ventilatiegedrag en de ventilatievoorzieningen in de klas en op school. Het project wordt uitgevoerd door GGD Eemland en is onderdeel van het convenant "Samen Duurzaam" waarbij gemeente en GGD op het terrein van Gezondheid en Milieu nauw samenwerken aan een duurzaam Amersfoort.

Zo'n 80% van de Nederlandse scholen heeft een slecht binnenmilieu en voldoet niet aan de gezondheidskundige advieswaarden die GGD'en hanteren. Veel leerlingen in één ruimte, vocht en vluchtige stoffen/gassen in een school of lokaal waar onvoldoende geventileerd wordt, zijn hiervan de oorzaak. Gezondheidsklachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn te voorkomen wanneer gebruikers van scholen het belang van goed ventileren beter onderkennen en de mogelijkheden hiervoor ook daadwerkelijk toepassen.

Deze winter bezoekt een GGD-medewerker in Amersfoort 25 basisscholen met natuurlijke ventilatie (openslaande ramen, e.d.) voor een binnenmilieumeting. Ook inventariseert hij de ventilatie-mogelijkheden en -capaciteit die er in de lokalen en op school zijn. Op basis hiervan wordt een advies-op-maat opgesteld en op uitvoerbaarheid besproken met de schooldirectie en leerkrachten. In de winter van 2009/2010 zijn scholen met mechanische ventilatiesystemen aan de beurt. Het project maakt deel uit van het beleid van VROM om het binnenmilieu in scholen te verbeteren en sluit aan bij het Milieubeleidsplan van de gemeente waarin is vastgelegd dat in 2010 het binnenklimaat van alle scholen in Amersfoort is onderzocht.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort