Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


09 okt 2008

CCV & Aanpak Graffiti

Verschillende kranten hebben de afgelopen week artikelen gepubliceerd over de aanpak van graffiti. Dat gebeurde onder meer op basis een interview van de GPD met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Een onderwerp dat hierbij aan bod kwam, was de ontwikkeling van een centraal registratiesysteem. Zo'n systeem biedt zicht op de daders en de locaties waar graffiti wordt aangebracht. Abusievelijk vermelden de dagbladen dat het systeem wordt opgezet door het CCV. Dit is niet het geval.

Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft het CCV gevraagd bij te dragen aan de aanpak van graffiti ,zoals genoemd in het Actieplan Overlast & Verloedering. Het CCV juicht de ontwikkeling van een centraal registratiesysteem toe. Dit instrumentarium zal lokale partijen in staat stellen de problematiek van overlast en verloedering beter en eenvoudiger aan te pakken.

Dossier graffiti
Het illegaal plaatsen van graffiti is een vorm van vernieling waarvan het herstel hoge kosten meebrengt. Het nodigt vaak uit tot het aanbrengen van nog meer graffiti en vergroot andere vormen van vandalisme. Graffiti draagt bij aan een verloederd straatbeeld en heeft zo een negatieve invloed op de beleving van veiligheid. Op dit moment houdt het CCV een dossier bij waarin verschillende lokale maatregelen zijn opgenomen.