Gemeente Dalfsen

Gemeente Dalfsen winnaar MKB-Gemeenteprijs Regio IJssel-Vecht 2008

09-10-2008

Dalfsen is uitgeroepen tot "ondernemersvriendelijkste gemeente van IJssel-Vecht".

Gemeente Dalfsen winnaar MKB-Gemeenteprijs Regio IJssel-Vecht 2008

De gemeente Dalfsen is uitgeroepen tot "Ondernemersvriendelijkste gemeente van IJssel-Vecht". De prijs is een initiatief van MKB IJssel-Vecht en wordt ondersteund door het Ministerie van EZ en Kamers van Koophandel Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door Hanzeconnect.
Tijdens het Ondernemerscongres IJsselland reikte Loek Hermans, voorzitter MKB-Nederland de prijs uit aan burgemeester Leo Elfers van de gemeente Dalfsen.

De ondernemers geven de gemeente Dalfsen een hoog rapportcijfer op het onderdeel ondernemersklimaat en de score voor het onderdeel lokale lasten steekt gunstiger af tegen de lasten in andere gemeenten. Ook de communicatie tussen gemeente en ondernemers wordt zeer positief beoordeeld. Op de tweede plaats eindigde Hardenberg (winnaar 2006) en derde werd Zwolle (winnaar 2004).

Deze verkiezing is voor ons een belangrijk lobbyinstrument, aldus voorzitter Colard Sjerps van MKB IJssel-Vecht. "De afgelopen jaren is gebleken dat we hiermee op een positief kritische wijze gemeenten kunnen stimuleren om hun dienstverlening aan ondernemers te verbeteren. We zien over de gehele linie ook duidelijke verbeteringen. Zo zijn gemeenten bezig met het implementeren van de APOV (Algemene Plaatselijke Ondernemersgerichte Verordening) en het schrappen van regels."

Voor het eerst wordt de verkiezing dit jaar ook landelijk georganiseerd. HanzeConnect heeft in opdracht van MKB-Nederland het onderzoek uitgevoerd. Tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland op 10 november a.s. wordt de landelijke winnaar bekend gemaakt.

Het onderzoek bestond uit vier onderdelen: tevredenheid van de ondernemers over de eigen gemeente (ondernemersklimaat), het imago van de gemeente bij ondernemers buiten de gemeente, communicatie en beleid met betrekking tot het mkb (aanspreekpunt voor ondernemers, website, structureel overleg, etc.) en de hoogte van de gemeentelijke lasten voor het mkb. Hiervoor zijn landelijk meer dan 15.000 ondernemers benaderd. Het onderdeel gemeentelijke lasten is gebaseerd op deskresearch.

De vier indicatoren zijn genormaliseerd en omgerekend tot één totaalscore. De verschillende indicatoren hebben niet allemaal een even groot gewicht in deze totaalscore. Deskundigen van MKB-Nederland en de Kamer van Koophandel hebben de vier wegingsfactoren bepaald.

De prijs, beschikbaar gesteld door Kamer van Koophandel Oost-Nederland, bestaat uit een piramidevormig kunstobject van transparant kunststof met daarin ingegoten een ets van twee dansende figuren. Het kunstwerk symboliseert de open bedrijfscultuur, een toegankelijke transparante organisatie, de wil met ondernemers samen te werken en oplossingen te zoeken voor problemen.