TNS NIPO

Optreden Kabinet in bankencrisis goed gewaardeerd

Spaarders niet in paniek

Spaarders vragen zich iets vaker dan twee weken geleden af of hun spaargeld veilig is, maar ze maken zich nog niet echt zorgen over hun geld. Negen op de tien Nederlanders denken dat de Nederlandse overheid doet wat ze kan en de beslissing van minister Bos om het spaartegoed tot 100.000 euro te garanderen stelt bezorgde spaarders gerust. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

Verruiming garantie spaargeld positief beoordeeld
Gisteren heeft minister Bos van Financiën bekend gemaakt dat de Nederlandse overheid de eerste ¤ 100.000 terugbetaalt als een bank failliet gaat. Dat was voorheen ¤ 38.000. Nederlanders waarderen deze beslissing van minister Bos. Negen op de tien (89%) Nederlanders vinden de verhoging van de garantie op teruggave van het spaargeld een goede tot zeer goede maatregel. Slechts zeven procent vindt de maatregel niet zo goed of slecht.

De maatregel van Bos wordt niet alleen goed gewaardeerd, zij stelt ook de meeste bezorgde spaarders gerust. Negen op de tien (86%) Nederlanders die spaargeld hebben én zich daar enigszins zorgen over maken, zegt gerust gesteld te zijn door de maatregel; dertien procent is niet gerust gesteld.

In vergelijking met twee weken geleden zijn nu bijna twee keer zoveel sparende Nederlanders op de hoogte van het bedrag dat door de staat gegarandeerd wordt. Een meerderheid (59%) kent de nieuwe regeling. Een op de tien (11%) denkt dat de oude regeling nog van kracht is, eveneens een op de tien (10%) geeft een onjuist antwoord en twee op de tien (21%) zeggen het niet te weten.

De Nederlandse regering in het algemeen krijgt ook lof toegezwaaid. Negen op de tien (89%) Nederlanders hebben de indruk dat de overheid doet wat ze kan, zeven procent vindt dat de overheid onvoldoende doet en vier procent weet het niet.

1 | Negen op tien Nederlanders denken dat overheid doet wat ze kan

Doet Nederlandse overheid wat op dit moment nodig is? %
Ja, Nederlandse overheid doet wat ze kan 89
Nee, Nederlandse overheid doet onvoldoende 7
Weet niet 4
Basis: allen

Iets meer spaarders vragen zich af of hun geld veilig is Nu geven bijna drie op de tien (28%) spaarders aan dat ze zich (vaak dan wel soms) afvragen of hun spaargeld veilig is bij de bank waar hun geld bewaard wordt. Twee weken geleden gold dat nog voor 22 procent van de spaarders. Een bescheiden stijging, gezien de ontwikkelingen van de afgelopen weken.

2 | Iets meer spaarders vragen zich af of hun geld veilig is bij hun bank

24 september 2008 8 oktober 2008
% %
Ja, zeer vaak 5 7
Ja, soms 17 21
Niet zo vaak 9 15
(Bijna) nooit 69 57
Basis: mensen die een of meer bankspaarrekeningen hebben

Net als twee weken geldt dat maar weinig spaarders die zich enigszins zorgen maken, van plan zijn om het spaargeld van de spaarbank te halen. Twee procent zegt dit zeker te zullen doen, tien procent acht deze kans waarschijnlijk. Zes op de tien (61%) zeggen dit zeker niet te zullen doen.

2 | Geen stijging in aantal mensen dat overweegt om geld van bank te halen

24 september 2008 8 oktober 2008
% %
Zeker wel 1 2
Waarschijnlijk wel 13 10
Zeker niet 61 61
Weet niet 2 -
Basis: spaarders die zich in grote of enige mate zorgen maken

C6357 J1 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk is uitgevoerd op 8 oktober 2008 van 13.30 uur tot 16.00 uur. In totaal werden 600 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=600). De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, gezinsgrootte, regio en stemgedrag 2006.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tim de Beer (tel: 020 522 53 99) of Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).