Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting

Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 9 oktober 2008

GEHANDICAPTEN HOREN BIJ DE SAMENLEVING, OOK OP DE WERKVLOER

Hans Spekman, Tweede Kamerlid voor de PvdA, waardeert de toon van het vandaag verschenen rapport van de commissie De Vries over de toekomst van de sociale werkvoorziening. ,,Het rapport laat zien dat gehandicapten horen bij de samenleving, dat betekent ook de werkvloer'', aldus Spekman in een eerste reactie. ,,Wij moeten deze groep kansen bieden op een baan in het reguliere bedrijfsleven.''

De commissie onder leiding van oud-minister van sociale zaken Bert de Vries laat zien dat meer werken en productiever werken loont, mede door de participatievergoeding van 1700 euro. Ook is de PvdA tevreden dat er een baangarantie komt voor die groep gehandicapten die het moeilijkst aan het werk komt. Verder blijft voor de huidige werknemers in de sociale werkvoorziening alles hetzelfde. De zogeheten 'beschutte arbeid' blijft voor de PvdA altijd overeind staan.

Wel heeft Hans Spekman nog een aantal kritische kanttekeningen bij het rapport van De Vries. Zo leidt een volledige werkweek voor mensen in de WSW nog niet tot een volledig minimumloon en dat zou volgens de PvdA wel zo moeten zijn. Spekman: ,,In het najaarsoverleg zijn afspraken gemaakt om deze groep een kans te geven op een baan in het reguliere bedrijfsleven. Voor de PvdA is dat heel belangrijk. Wij zullen er dus op toezien dat die afspraken worden nageleefd. Dit werk is er niet vanzelf.'' Ook maakt de PvdA-fractie zich zorgen over de bestaande wachtlijst van 20.000 mensen. ,,Die mensen moeten bij voorrang geholpen worden'', aldus Spekman.

Noot voor redactie,