Provincie Utrecht

Toeren langs projecten Stichtse Lustwarande

9-10-2008 -

Op landgoed Beerschoten in De Bilt startte woensdag 8 oktober 2008 de bestuurlijke bustour langs verschillende projecten van de Stichtse Lustwarande. Bij deze tour waren bestuurders van de betrokken gemeenten en organisaties in het gebied aanwezig. Tijdens de bustour was te zien wat gezamenlijk reeds bereikt is. Daarnaast is aandacht besteed aan de toekomstige borging van de Stichtse Lustwarande en de op 7 oktober gelanceerde website: http://www.stichtse-lustwarande.nl.

Het waren vooral de bestuurders zelf die met elkaar informatie uitwisselden over de Stichtse Lustwarande. Nu het programma is afgerond, ging het gesprek vooral over de borging van het gedachtegoed en beheer van de Stichtse Lustwarande. De meest aannemelijke partij om dit bij onder te brengen is het programmabureau de Utrechtse Heuvelrug.

Op landgoed Beerschoten is het informatiecentrum bezocht dat veel aandacht besteedt aan de Stichtse Lustwarande. In de gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug werd de verbetering van de beeldkwaliteit bekeken: langs de Utrechtseweg Zeist, het stationsgebied Driebergen/Zeist, de entree van Driebergen met Villa Carolina en Beukestein en de aanpak van het dorpsplein in Doorn. Daarna is een bezoek aan de Sprengen gebracht, een uniek project waarbij de oude Sprengen zijn hersteld door onder andere het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Bij enkele prachtige locaties van Staatsbosbeheer: Landgoed Broekhuizen, Darthuizerberg en Bosrandontwikkeling Amerongse berg, werd de combinatie van verbetering natuurkwaliteit, landschap en cultuurhistorie benadrukt. De tocht vervolgde langs het laanherstel bij landgoed Zuylestein, verplaatsing van de molen in Amerongen en aanleg van de groene entree in Amerongen.

De Stichtse Lustwarande is een gebied dat het zuidelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug en de overgang naar het Kromme Rijngebied omvat. Het is een gebied met een uniek landschap met veel landgoederen en buitenplaatsen. Het verdient het om versterkt en beschermd te worden. Hiertoe is het programma `de Stichtse Lustwarande', onderdeel van het meerjarenprogramma Agenda 2010, door de provincie Utrecht opgezet.

Het programma bevindt zich in de afrondingsfase. De doelstellingen zijn grotendeels gerealiseerd: bekendheid van de principes van de Stichtse Lustwarande bij betrokken partijen, uitvoering van voorbeeldprojecten en bekendheid en zichtbaarheid van het gebied ten behoeve van recreatie. De centrale kwaliteiten van het gebied zijn verstevigd: natuur, recreatie, cultuurhistorie en landschapsschoon.

Meer informatie: Veronica Gieben, telefoon 030 - 258 32 07