Politie Noord-Holland-Noord

Pas op!! Gladde wegen!!

Anne kees meines in de kool
Harenkarspel, 09-10-2008 o Het is oppassen geblazen op de lokale wegen in Noord-Holland. De jaarlijkse oogst van kool en bieten zorgt regelmatig voor een spiegelglad wegdek. De modder valt van tractoren en aanhangers die net van het land komen. Meestal worden de wegen weer schoongemaakt, maar zelfs dan kan een dun laagje klei achterblijven dat in combinatie met regen levensgevaarlijk glad wordt voor het verkeer. Reden genoeg voor extra toezicht door de politie.

Vorig jaar hield de politie in Harenkarspel een verkeersactie waarin de overlast van landbouwvoertuigen werd aangepakt. De controles, die toen gericht waren op snelheid, breedte, verlichting en reflecterende driehoeken, wordt dit jaar uitgebreid met de toezicht op gladde wegen.

Vanaf maandag 13 oktober begint een actieperiode waarin de politie speciale controles uitvoert.

Veiligheid voorop

De veiligheid in het verkeer staat voor ons voorop, zegt Anne Kees Meines, wijkagent van de politie in Harenkarspel. 'Daarom gaan we er dit jaar op letten dat boeren modder van de wegen halen en dat zij waarschuwingsborden plaatsen. Verder gaan we ook kijken naar landbouwvoertuigen zelf. Door de hoge snelheden, de breedte of door het ontbreken van verlichting kunnen deze combinaties zorgen voor verkeersgevaarlijke situaties. Zomaar voorbeelden van weggedrag waarover de politie veel klachten binnen krijgt.'

Vervuiling melden

Het extra toezicht is echter geen garantie dat de wegen ook optimaal schoon blijven, zegt Anne Kees Meines. Hiervoor is ook de hulp van de weggebruikers noodzakelijk. Het is van belang dat modder op de weg zo snel mogelijk wordt gemeld. Dat kan bij de provincie Noord-Holland via het gratis telefoonnummer van het Servicepunt Wegen en Vaarwegen: 0800-0200600, of via de politie: 0900- 8844 (lokaal tarief). De vervuiler wordt door de wegbeheerder of door de politie op zijn verantwoordelijkheden aangesproken. Hier geldt het principe dat de veroorzaker de weg schoonmaakt of de schoonmaakkosten betaalt. Want dat de weg schoongemaakt wordt is duidelijk.

Extra controles

Tijdens de controles van de politie wordt er gelet op de volgende onderwerpen:


- modder op de weg,


- overschrijding van de maximum snelheid van 25 km per uur binnen en buiten de bebouwde kom,


- de wijze waarop lading is afgedekt en/of vastgezet,


- de breedte van combinaties en de breedte van de lading,


- de aanwezigheid van spiegels, goed werkende verlichting en afgeknotte driehoeken op het achterste voertuig.

Anne Kees Meines: 'Ik heb er alle begrip voor dat boeren van een naar hun land moeten rijden en dat enige overlast niet te vermijden is. Maar de verkeersveiligheid staat voor ons voorop. Bewoners en met name boeren van Harenkarspel zullen ons de komende tijd dan ook regelmatig zien als wij controles houden.'