Grafische Bedrijfsfondsen



Dekkingsgraad PGB daalt in eerste half jaar (okt. 2008)

Dekkingsgraad PGB daalt in eerste half jaar van 148 naar 140% Toeslagverlening onder druk

Pensioenfonds PGB staat over het eerste half jaar van 2008 op een negatief rendement. Als gevolg van de onrust op de financiële markten was het rendement op het belegd vermogen negatief. Eind juni kwam het rendement inclusief afdekking uit op â5,1%. Het pensioenvermogen daalde ⬠350 miljoen van ⬠9,759 miljard naar ⬠9,409 miljard. Ook de financiële positie van het fonds nam af: de dekkingsgraad daalde in dezelfde periode van 148% naar 140%. Het aantal deelnemers steeg met 3% van 79.788 naar 82.202.

Vermogensbeheer
Onder invloed van de hypotheekcrisis in Amerika kwam het beleggingsrendement over het eerste half jaar van 2008 negatief uit. Ook PGB kon zich niet onttrekken aan de ontwikkelingen op de financiële markten. Vooral het rendement op aandelen was sterk negatief. Dit compenseerde PGB enigszins met een positief resultaat op de alternatieve beleggingen.

Rendementen eerste half jaar 2008 in procenten:

BelRendementen1steHalfjaar2008.jpg

Het beleggingsrendement van PGB was het eerste half jaar gelijk aan dat van de benchmark
(- 7,4%). De benchmark is de normportefeuille die het bestuur van PGB voorafgaand aan het jaar vaststelt. Inclusief de afdekkingsportefeuilles ten behoeve van de verplichtingen (rente- en valutarisico) bedroeg het rendement â5,1%.

De samenstelling van de beleggingsportefeuille per 30 juni 2008 was als volgt:

SamenstellingVermogen.jpg

Toeslagverlening onder druk
De beweeglijkheid van de dekkingsgraad is in de tweede helft van 2008 verder toegenomen. De buffers van het pensioenfonds zijn er voor bedoeld om eventuele dalingen op te kunnen vangen. Eind september lag de dekkingsgraad van PGB nog steeds boven de door de overheid gestelde buffereis van ongeveer 120% maar onder de grens van 140% waarboven volgens het advies van de Richtlijn Besluitvorming Premie en Toeslagverlening volledige toeslag kan worden verleend. Of en in welke mate toeslagverlening per 1 januari 2009 kan plaatsvinden, beslist het bestuur in overleg met de Deelnemersraad uiterlijk in de eerste week van december. De gemiddelde gewogen dekkingsgraad over de maanden juli (1x), augustus (2x) en september (3x) wordt daarbij als referentie genomen.

Verantwoord beleggen
PGB heeft bij de besluitvorming over de beleggingsstrategie voor de periode 2008 - 2010 de invulling van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid aangescherpt. Gestreefd wordt naar een zo hoog en zo stabiel mogelijk rendement maar niet ten koste van alles. Het fonds gaat er vanuit dat financieel en maatschappelijk rendement op lange termijn uiteindelijk samengaan. Daardoor kan ook in de toekomst een goed en betaalbaar pensioen worden verzorgd. En dat pensioen kan dan genoten worden in een betere en leefbare wereld.

De eerste stappen in de uitvoering zijn in 2008 gezet. Zo is een aparte beleggingscategorie âgreen investmentsâ in de vermogensportefeuille toegevoegd. Er werd door herschikking van de portefeuille geïnvesteerd in schone energie (⬠25 miljoen) en in een fonds waar de directe bijdrage aan de duurzaamheid van samenleving een essentieel onderdeel is van de besluitvorming (⬠60 miljoen). PGB wil dit jaar 2% van het vermogen vrij maken voor groene beleggingen.

In het kader van verantwoord beleggen wordt ook niet meer belegd in bedrijven die niet voldoen aan de door het fonds gehanteerde duurzaamheidscriteria. Dat zijn de tien Principes van de Verenigde Naties aangevuld met het verbod op beleggingen in controversiële wapens. Aandelen waarin PGB belegt en de vastrentende waarden worden beoordeeld op grond van deze uitgangspunten.

Ontwikkeling klanten
PGB, van oudsher actief voor de grafische markt, wil in overleg met sociale partners en in samenwerking met ondernemings- en bedrijfstakpensioenfondsen in de keten de mogelijkheden onderzoeken om uiteindelijk te komen tot één pensioenfonds voor de mediasector. Als eerste stap is eind vorig jaar in overleg met de werkgevers- en werknemersorganisaties, overeengekomen dat uitgevers voor hun pensioen bij PGB terecht kunnen. Inmiddels kozen meerdere uitgevers voor aansluiting bij PGB. Het aantal premiebetalende werknemers steeg mede daardoor met 3,2%.

OntwikkelingDeelnemers.jpg

PGB is met verschillende fondsen en ondernemingen in gesprek en verwacht in 2008 en 2009 in lijn met de uitgezette strategie meer stappen naar verdere verbreding te kunnen zetten. Het fonds is daardoor in staat om de huidige gunstige prijs/kwaliteitverhouding voor pensioen te kunnen continueren.