Grafische Bedrijfsfondsen




Spaarloonfonds SGB en de kredietcrisis (okt.2008)

De vermogenspositie van het Spaarloonfonds voor de Grafische Bedrijven (SGB) is tot nu toe slechts in lichte mate geraakt door de onrust op de financiële markten. Het totale vermogen bedroeg eind augustus ⬠238 miljoen. Het SGB wil deelnemers zekerheid bieden en een door de jaren heen stabiele rentevergoeding die gemiddeld boven de rente ligt die andere spaarloonaanbieders vergoeden. Tot nu toe is het fonds daar vanaf 1969 altijd in geslaagd. Het spaarloon wordt daarom voor 90% belegd in vastrentende waarden en 10% in aandelen. Door te beleggen in aandelen loopt SGB een stukje risico. Daarvoor wordt een beleggingsreserve aangehouden. Die reserve bedraagt eind augustus 2008 ruim 6,1%. Eind 2007 was dat 7,3%. Als gevolg van het negatieve rendement op aandelen, kwam het voorlopig rendement tot en met augustus voor SGB uit op - 0,6%. De beleggingsportefeuille van SGB kan zich dus niet geheel onttrekken aan de ontwikkelingen op de financiële markten maar de vermogenspositie komt niet in gevaar.

Is het spaargeld bij SGB gegarandeerd door de De Nederlandsche Bank? Nee, het SGB is geen bank. De depositogarantieregeling geldt dus niet voor spaarloon bij het SGB. Dat is ook niet nodig want het SGB belegt uw geld solide. Bijna 75% is belegd in staatsleningen. De waarde van het fonds is dus altijd beschikbaar voor de deelnemers.

Kan het SGB ook omvallen?
SGB is een beleggingsfonds. De kans op omvallen is daarom uiterst gering. Uw geld wordt dus niet voor andere doeleinden gebruikt maar uitsluitend solide belegd. Voor 90% in vastrentende waarden en voor 10% in aandelen. Het SGB loopt risico als de bedrijven waarin wordt belegd failliet gaan. Door spreiding van de aandelenportefeuille probeert het fonds het effect hiervan te beperken. Bovendien leert het verleden dat bij een daling van de aandelenmarkt, de waarde van de vastrentende waarde (obligaties) in de regel stijgt. Deze beweging kan ook nu worden waargenomen. Een daling van de aandelenmarkt wordt dan geheel of gedeeltelijk gecompenseerd door een stijging van de obligatie portefeuille.

De financiële positie van banken kan in gevaar komen als iedereen zijn geld opneemt en/of gelden risicovol zijn hergebruikt. Bij SGB is dat niet het geval. Bovendien staat het spaarloon 4 jaar op een geblokkeerde rekening. Op een aantal uitzonderingen na kan de deelnemer er vier jaar niet over beschikken. Het geld van iedere deelnemer is dus aanwezig en wordt bij opname liquide gemaakt. SGB zal er dus over 4 jaar ook nog zijn.