KNHS

terug

Opium VS mag weer voor nageslacht zorgen
9 oktober 2008
Marc Houtzager

KWPN Hengstenkeuringscommissie geeft Opium VS nieuwe kans in de fokkerij

HARDERWIJK (KNHS) - De KWPN hengst Opium VS, waarmee Marc Houtzager zeer succesvol in de sport actief is, heeft zijn status als goedgekeurde dekhengst terug. De hengst was tijdens het verrichtingsonderzoek dat alle KWPN hengsten dienen te ondergaan al opgevallen als springpaard. Voor de onderdelen galop, afdruk en techniek kreeg hij achten en het vermogen en zijn geschiktheid werden beiden gewaardeerd met een 8.5. Mede daardoor beëindigde hij het verrichtingsonderzoek als tweede van de springpaarden.

Toch stonden de fokkers niet in de rij om hun merrie door Opium VS te laten bevruchten. Opium VS dekte 31 merries en daaruit werden 27 veulens geboren. In september 2001 werden aan de keuringscommissie van het KWPN 13 veulens gepresenteerd en op grond daarvan besloot deze commissie de hengst 'op wacht' te zetten, wat bijna zoveel wil zeggen als afkeuren. Toen de oudste kinderen van Opium VS vier jaar waren geworden bleken er op driejarige leeftijd te weinig kinderen van Opium VS op KWPN keuringen te zijn aangeboden, waardoor zijn status van 'wachthengst' gehandhaafd bleef.

Opium VS werd na op wacht te zijn gezet in de sport uitgebracht. Onder het zadel met Marc Houtzager (Rouveen) is de hengst stormachtig doorgebroken. Opium VS werd dit jaar tweede op het Nederlands Kampioenschap en groeide uit tot een vaste waarde in het Nederlandse team. Een absoluut succes werd geboekt op de Olympische Spelen in Hongkong. Daar werden Opium VS en Houtzager met het team vijfde. In de individuele klassering werden zij achtste, na een barrage met als inzet het brons. Het was dan ook logisch dat bondscoach Rob Ehrens vorige week Marc Houtzager met Opium VS toevoegde aan het A-kader.

Gelet op het feit dat Opium een interessante bloedvoering heeft (springvererver Polydor uit een dochter van de volbloed Bormio xx) en dat Opium VS tot de absolute wereldtop van de springpaarden behoort, heeft de hengstenkeuringscommissie Springpaarden het Algemeen Bestuur van het KWPN geadviseerd om de hengst te ontheffen van zijn status wachthengst. Dit advies is inmiddels door het Algemeen Bestuur overgenomen, waardoor Opium VS vanaf nu niet meer alleen als springpaard, maar ook weer als dekhengst door het leven gaat. Gezien de sportsuccessen mag de verwachting uitgesproken worden dat Opium VS nu meer in de belangstelling van de fokkers staat dan in 1999. In de ogen van de KWPN hengstenkeuringscommissie kan Opium VS positief bijdragen aan de springpaardenfokkerij door zijn vermogen en instelling. De commissie is van mening dat Opium VS het beste past bij goed ontwikkelde, modern gefokte en modern gebouwde merries, die over ras en uitstraling beschikken.

Opium werd geboren op 12 juni 1996 bij zijn fokker A. Haarlammert in het Duitse Ladbergen en is eigendom van Stoeterij Sterrenhof te Nunspeet.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

foto: www.melissen.net