Provincie Utrecht

Kerken en industrieel erfgoed krijgen subsidie uit provinciaal Parelfonds

9-10-2008 -

Bijna drie miljoen euro voor parels in de provincie

Twee kerken en twee industriële erfgoedobjecten krijgen gezamenlijk 2.850.000 euro voor restauratie uit het provinciaal Fonds Erfgoedparels. De N.H. Kerk in Wilnis ontvangt EUR 970.000, - en de St. Victorkerk in Benschop EUR 529.725,- De voormalige zeep- en lijmfabriek Rohm en Haas in Amersfoort en de voormalige Verensmederij van de NS-werkplaats, eveneens in Amersfoort, krijgen een subsidie van respectievelijk EUR 650.000, - en EUR 700.000, -.

Het Fonds Erfgoedparels is er gekomen op initiatief van Provinciale Staten en bedoeld voor de restauratie van buitengewone monumentale gebouwen binnen het Utrechtse provinciale erfgoed. De provincie heeft ervoor gekozen om in 2008 en 2009 restauraties van industrieel erfgoed en kerken te ondersteunen.

Kerken met grote restauratie achterstand
Veel kerken hebben een grote restauratie achterstand opgelopen, daarnaast is de Rijkssubsidieregeling voor restauratie voor deze en andere monumenten weggevallen. De provincie ziet kerken als belangrijk cultuurgoed, en wil dat cultuurgoed zoveel mogelijk behouden en zichtbaar maken. De provincie subsidieert kerken die op de lijst staan van rijksbeschermde kerken met een forse restauratieachterstand. Een van de kerken die subsidie krijgt is die in Wilnis, die ernstig is verzakt door de ligging op veengrond. Ook bij de Barbarakerk in Benschop is sprake van grote restauratie achterstand. Met een bijdrage van de provincie kan deze kerk weer in oude glorie hersteld worden.

Herbestemming voor industrieel erfgoed
Industrieel erfgoed is een kwetsbare categorie, waarvoor het moeilijk is een goede herbestemming te vinden. Omdat er goede plannen voor een nieuwe bestemming lagen voor de twee complexen - de voormalige zeepfabriek en de verensmederij- in Amersfoort, subsidieert de provincie een deel van de restauratie. De voormalige fabrieksgebouwen zullen na de restauratie een culturele en creatieve functie krijgen.

In 2009 kunnen opnieuw aanvragen uit het Fonds Erfgoedparels worden ingediend, er is wederom een bedrag van 3 miljoen beschikbaar. Voorwaarde is dat de kerken en kapellen zijn opgenomen inde rapportage quikscan Kerken in de provincie Utrecht (2007) en de restauratie urgent is bevonden door de Monumentenwacht (rapport 2007). Industrieel erfgoed dat in aanmerking kan komen voor subsidie moet opgenomen zijn in de top 100 staat van het provinciale rapport Vensters op het industrieel erfgoed.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 - 258 2015