Stichting Natuur en Milieu

9 oktober 2008 - Frankrijk zal volgende week tijdens de Europese top van regeringsleiders aansturen op een grove afzwakking van het Europese klimaat- en energiepakket. Het heeft er alle schijn van dat het Franse voorzitterschap de kredietcrisis zal misbruiken om het Europese klimaatbeleid van 2013 tot 2020 te ondergraven.

Volgens Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Stichting Natuur en Milieu, moeten Europese lidstaten leiderschap tonen en hun rug in deze onzekere tijden recht houden. Naast de kredietcrisis is er ook een klimaat- en energiecrisis. Deze kredietcrisis is juist een extra reden om het klimaatprobleem aan te pakken.

Frankrijk, tot eind 2008 voorzitter van de Europese Unie, wil het wetsvoorstel van de Europese Commissie voor het klimaat- en energiepakket uitkleden. Dit in tegenstelling tot de milieucommis-sie van het Europees parlement, die afgelopen dinsdag juist heeft gestemd voor een ambitieuzer Europees klimaatplan.

De Fransen sturen aan op een lagere klimaatdoelstelling voor Europa in het geval van een internationaal klimaatakkoord, het gratis uitdelen van emissierechten aan bedrijven die deelnemen aan het Europese emissiehandelssysteem en op het realiseren van meer dan de helft van de Europese klimaatdoelstelling buiten Europa.

Het gevolg van de Franse voorstellen is dat Europa maar 10 procent broeikasgassen op eigen grondgebied zal verminderen in 2020 ten opzichte van 1990. Bovendien neemt Europa op deze manier geen leidende rol in de internationale klimaatonderhandelingen, die eind volgend jaar in Kopenhagen moeten leiden tot een mondiaal plan om het klimaatprobleem aan te pakken.

Het lijkt er op dat de Fransen met paniekvoetbal bezig zijn. Zij zwakken broodnodig Europees en mondiaal klimaatbeleid af vanaf 2013. Dit is onverantwoord en niet uit te leggen aan huidige en toekomstige generaties.

Meer over het Europese klimaat- en energiepakket op deze website

Publicatiedatum: 09-10-2008