Algemene Inspectiedienst (AID)

Testosteron bij runderen aangetroffen

09 oktober 2008

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft gericht monsters genomen bij 22 runderen die waren gehuisvest bij een Nederlandse veehouder. Op zijn bedrijf stonden 170 runderen van een Belgische eigenaar. De monsters zijn drie weken geleden genomen. Uit de laboratoriumresultaten die deze week bekend werden, blijkt nu dat 15 dieren positief zijn getest op de verboden groeibevorderaar Testosteron. De veehouder heeft in de weken na de bemonstering alle 170 runderen versneld laten slachten. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is op basis van de bevindingen bezig de karkassen en het nog niet geconsumeerde vlees van de positief geteste dieren terug te halen.

De 170 runderen die bij de Nederlandse veehouder stonden, waren van een Belgische handelaar. De dieren werden hier enkele maanden gelden ondergebracht en verder gemest, voordat ze naar het slachthuis gaan. De AID kwam drie weken geleden bij deze veehouder na uitgebreide analyses van ongebruikelijke transportbewegingen van slachtvee, zowel in Nederland als bij import en export. Samen met de VWA wordt verder onderzoek ingesteld. Ook de Belgische autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de bevindingen. Op het Nederlandse bedrijf zijn geen dieren meer aanwezig.

De AID sluit niet uit dat de komende periode nog meer dieren worden bemonsterd naar aanleiding van analyse van transportbewegingen.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)

* Contactgegevens

Alleen voor de media | Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting AID | 06-48132318