Politie Groningen

Zes aanhoudingen in serie afpersingszaken

Provincie Groningen en Drenthe, 09-10-2008 o Met de aanhouding van zes verdachten denkt de politie onlangs vijftien misdrijven te hebben opgehelderd. De verdachten werden druppelsgewijs aangehouden. De hoofdverdachten, een 50-jarige man uit Groningen en een 36-jarige man uit Deventer, werden medio september ingerekend op verdenking van afpersing, bedreiging en mishandeling.

In dezelfde periode werd een 28-jarige Stadjer aangehouden. Deze man wordt verdacht van betrokkenheid bij drie afpersingszaken, waarbij de 50-jarige Stadjer als hoofdverdachte geldt. Daarnaast werd eind september een 51-jarige man uit Groningen ingerekend. De politie verdenkt deze man van het bezit en het leveren van wapens aan beide hoofdverdachten. In zijn woning in Groningen werd een automatisch vuurwapen en pistool aangetroffen. Hij bewaarde de wapens in zijn woning voor het duo. Ook een 49-jarige Stadjer werd aangehouden voor het bezit van vuurwapens. Op aanwijzing van de man vond de politie in een woning in Groningen twee zogenoemde mini guns, wapens met een klein kaliber. Ook op hem berust de verdenking dat hij wapens leverde aan één van de hoofdverdachten. Alle wapens werden in beslag genomen. Ten slotte werd afgelopen maandag een 37-jarige man uit Groningen aangehouden. De politie denkt dat hij een afpersing heeft uitgelokt.

Aangiften

De politie startte medio augustus met een strafrechtelijk onderzoek tegen de verdachten. Het rechercheteam kwam de verdachten onder meer op het spoor op basis van enkele aangiften. Daarnaast wist de politie meer bewijzen, aangiften en getuigenverklaringen tegen het duo te verzamelen. Bij de politie zijn in totaal negen aangiften van particulieren en bedrijven binnengekomen. Daarnaast zijn er nog zes andere zaken opgehelderd. Het onderzoek richt zich op strafbare feiten, die in de periode mei 2007 tot heden in Groningen en andere plaatsen in de provincies Groningen en Drenthe zijn gepleegd.

Werkwijze

Uit verklaringen van de verdachten kwam naar voren dat zij in sommige gevallen hun slachtoffers bij toeval uitzochten. In enkele andere gevallen kregen zij zowel individueel als samen de opdracht om geld bij particuliere slachtoffers en bedrijven te innen. Beide verdachten bouwde de druk bij de slachtoffers geleidelijk op. Zij gingen met telefoontjes en sms-jes op intimiderende wijze te werk. In het geval er geen geld werd afgegeven, volgde in sommige gevallen een bedreiging met een vuurwapen. Enkele slachtoffers werden mishandeld, terwijl ook goederen in bezochte bedrijven werden vernield. In de meeste gevallen werd door de verdachten aanzienlijke geldbedragen geïnd. Het is nog onduidelijk of de verdachten het geld aan hun opdrachtgevers hebben afgedragen.

Het is het rechercheteam duidelijk geworden dat een aantal slachtoffers uit angst voor de verdachten geen aangifte durven doen. Toch roept de politie mensen op om aangifte te doen als zij denken het slachtoffer van deze verdachten te zijn geworden. Als mensen over essentiële informatie over de verdachten beschikken, geldt ook het verzoek om met de politie te bellen. Mogelijke slachtoffers en/of getuigen kunnen contact opnemen met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844.

Financieel onderzoek

Het onderzoek naar de verdachten is nog in volle gang. Daarnaast doet de politie een financieel onderzoek. Zo is de auto van de 50-jarige Stadjer in beslag genomen. Ook is er administratie van beide hoofdverdachten meegenomen. Dit financiële onderzoek moet aantonen of de mannen geld of andere goederen door misdrijf hebben gekregen. Beide hoofdverdachten en de 28-jarige Stadjer zitten nog vast. De 37-jarige man uit Groningen, die begin deze week werd aangehouden, zit ook nog vast. De twee Stadjers van 49 en 51 jaar zijn inmiddels in vrijheid gesteld. De politie sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit.


---

---
///////////////////////

Met uw vragen kunt u terecht bij persvoorlichter Paul Heidanus van Regiopolitie Groningen via het piketnummer 050-5874040.