Gemeente Oldenzaal


Kwaliteit werknemers bindt Plasticon aan Oldenzaal

gepubliceerd op : 9-10-2008

Met een omzet die de afgelopen drie jaren bijna is verdubbeld maakt het bedrijf Plasticon een stormachtige groei door. "Maar in de kunststofbranche zijn wij met onze omzet van tachtig miljoen euro nog steeds een klein bedrijf", zegt algemeen directeur Leendert Stutvoet van Plasticon Europe.

Wel een gezond bedrijf, zo kreeg een delegatie van het college van B en W onlangs tijdens een bezoek aan de productielocatie in de Parallelstraat te horen. Hier worden, net als in de Hengelose vestiging, onder meer met glasvezelversterkte kunststofopslagtanks en leidingen gemaakt voor een scala aan toepassingen in diverse industrietakken. De producten kunnen zo groot zijn dat ze bij transport over het Twentekanaal nauwelijks onder de bruggen passen.

Het college (links) kijkt toe bij het productieproces.

In totaal beschikt Plasticon over negen productielocaties in zes Europese landen. Ook ontplooit het activiteiten in Thailand en in de Verenigde Staten. Het bedrijf, voorheen Welna genaamd, is in 1956 in Oldenzaal opgericht. Door acquisities en autonome groei ontwikkelde Plasticon zich in de jaren tachtig en negentig tot een internationale speler. Rond de eeuwwisseling maakte het bedrijf na de verkoop aan een Amerikaanse investeringsgroep turbulente tijden door. "Feitelijk hebben we qua ontwikkeling vijf jaar stil gestaan", aldus directeur Stutvoet. Sinds Plasticon door de Amerikanen weer is verkocht - en er weer geïnvesteerd wordt in kwaliteitsverbetering - groeit het bedrijf snel.

Bij Plasticon zijn weinig producten gestandaardiseerd. Veel wordt naar de wensen van de klant gemaakt; het productieproces is relatief arbeidsintensief. Dit maakt Plasticon in vergelijking met lage lonen-landen duurder, maar de kennis van de werknemers compenseert veel. "Dit is een echt mensenbedrijf. De kennis en ervaring van onze werknemers bindt ons aan Oldenzaal", zegt Stutvoet. Zelfs het carnaval profiteert, want onlangs zijn de karakteristieke grote `politieagenten' die de optocht vooropgaan in de Plasticon-fabriek gereviseerd. Toch is het ongewis hoe lang Plasticon op de huidige locatie in Oldenzaal blijft. In het kader van het project `Oldenzaal-Centraal' zijn er plannen om tussen de spoorlijn en de wijk Zuid-Berghuizen woningen te bouwen. Wethouder Rob Welten maakte duidelijk dat Oldenzaal-Centraal een lange looptijd heeft en dat het Plasticon-terrein pas in een latere fase betrokken wordt. "Als wij moeten verhuizen willen wij het graag bijtijds weten", verklaarde directeur Stutvoet. Het college en de Plasticon-directie spraken af elkaar goed op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Vlnr: Rob Bruns, Bas Huijsmans (Plasticon holding), Frans Backhuijs, Cor Rensen (Plasticon Nederland) Willem Termijtelen en Rob Welten.