FNV

9-10-2008

Abvakabo en FNV: voorstellen WSW onaanvaardbaar

De Sociale Werkvoorziening moet blijven bestaan als verworvenheid van onze sociale staat. De SW is bedoeld voor werknemers met een functionele beperking die daartoe geïndiceerd zijn, en dat moet zo blijven. Overige mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt moeten worden geholpen met participatiebanen, compensaties en loonkostensubsidies. Ieder voorstel voor werken onder het minimum loon, is onaanvaardbaar.

Dat schrijven Abvakabo FNV en de vakcentrale FNV in een zeer kritische reactie op het rapport `Werken naar vermogen', een advies van de commissie fundamentele herbezinning WSW (Commissie De Vries). Deze commissie onder leiding van voormalig CDA-minister Bert de Vries was gevraagd de minister te adviseren over maatregelen om de arbeidsparticipatie te verhogen van mensen die niet zelfstandig een reguliere baan kunnen bemachtigen en behouden, maar wel tot regelmatige zinvolle aangepaste arbeid in staat zijn. Dit alles bij gelijkblijvend budget.

Vertroebeling De bonden waarschuwen voor verwatering van de doelgroep. Zelf pleiten ze weliswaar voor een verbreding van de doelgroep door het samenvoegen van de budgetten voor arbeidsgehandicapten, maar Abvakabo en FNV stellen dat de commissie overgaat tot vermoedelijke verviervoudiging van de doelgroep. "Iedereen die niet op eigen kracht het minimumloon kan verdienen wordt opeens tot de doelgroep gerekend. Onze angst is dat dit leidt tot een vertroebeling van de focus op de SW doelgroep."

Cao voor de SW niet afschaffen De voorstellen van de commissie komen er volgens de bonden op neer dat langdurig gewerkt gaat worden met behulp van uitkering. "De commissie stelt voor de cao voor de SW af te schaffen. Waar de commissie vervolgens niet op ingaat, is dat juist voor werknemers met een arbeidshandicap dan wel een functionele beperking rechtszekerheid van belang is. De gevolgen van de voorstellen van de commissie beperken de mogelijkheden voor inkomensgroei en zullen leiden tot een duurzame lage inkomenssituatie en het verdwijnen van economische zelfstandigheid. Dit is voor Abvakabo FNV en de vakcentrale FNV onaanvaardbaar."

Nieuwe groep van werkende armen De kritiek richt zich met name het voorstel van de commissie dat gemeenten mensen uit zwakke doelgroepen mogen verplichten om jarenlang met behoud van uitkering te gaan werken. "Dit is voor de vakbeweging onaanvaardbaar en heeft het risico dat er zo een nieuwe groep van werkende armen zal ontstaan."