Ingezonden persbericht


Bandoengstraat de meest vogelvriendelijke straat van Utrecht

De Bandoengstraat is uitgekozen tot de meest vogelvriendelijke straat van Utrecht. De bewoners in deze straat waren het meest creatief met hun plannen om de straat vogelvriendelijker te maken en versterkten daarbij ook de onderlinge contacten. Wethouder Giesberts reikte gisteren de prijs uit aan Else Huisman, die de bewoners vertegenwoordigde.

Else Huisman noemt de Bandoengstraat mens- én vogelvriendelijk. Dat bleek ook uit het plan. De straat toonde duidelijk enthousiasme omdat aanvankelijk twee groepen bewoners met plannen bezig waren, die zij samen tot één voorstel hebben gemaakt. De vogelvriendelijkheid is bijzonder omdat in het plan ook goed is gekeken naar het benutten van ruimte die misschien niet zo voor de hand ligt. Zoals daken bedekken met groen, en pergola's plaatsen tussen de gevel en de stoeprand die met klimplanten worden beplant. Daarnaast voorziet het plan in het aanbrengen van geveltuinen en nestkasten, beplanten van boomspiegels en cursussen voor mensen met groene vingers.

Vogels krijgen het steeds moeilijker in de stad. Bewoners kunnen daar zelf iets aan doen en daarom zijn de inwoners van Utrecht deze zomer uitgenodigd om plannen in te dienen voor het vogelvriendelijk maken van Utrechtse straten. De andere genomineerde straten waren Wolff en Dekenplein, Kanaalstraat en Haïtidreef.

De gemeente bekijkt van alle plannen in hoeverre ze uitvoerbaar zijn en betaalt - daar waar dat het geval is - de materiaal- en aanlegkosten. De initiatiefnemers voor het winnende idee kregen bovendien een uitnodiging voor een vogelexcursie per boot naar Amelisweerd, met pannenkoekenlunch. Het project 'de meest vogelvriendelijke straat van Utrecht' wordt begin volgend jaar herhaald.