Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 9 oktober 2008

Wethouder Meijer op Maatschappelijke Stage

Op donderdag 9 oktober gaat wethouder Meijer met leerlingen van het Murmellius Gymnasium een middag op maatschappelijke stage. Deze leerlingen zijn enkelen van de in totaal honderdtweëenveertig vierdejaars van het Murmellius Gymnasium die gedurende vier dagen een maatschappelijke stage uitvoeren.

De maatschappelijke stages zijn tot stand gekomen door bemiddeling van Vrijwilligerscentrale Alkmaar. Leerlingen konden kiezen uit een breed aanbod aan stageplaatsen. Zo kon worden gekozen uit o.a. helpen bij verschillende basisscholen, tuinwerkzaamheden voor cliënten van WonenPlus, klussen op kinderboerderij D' Oosterhout, leuke dingen ondernemen met kinderen van dagcentrum De Klink, activiteiten begeleiden bij Zorgcentrum De Oldeburgh en Verpleeghuis Lauwershof, het vervangen en plaatsen van hekken voor bewoners in Overdie en klussen bij jongerencentrum Argus en speeltuin De Hoef.

Jongeren meer in aanraking laten komen met de samenleving Wethouder Meijer, verantwoordelijk voor jeugdbeleid, onderwijs en educatie zal op donderdagmiddag in speeltuin De Hoef meewerken met de leerlingen in het kader van hun maatschappelijke stage. Wethouder Meijer: "De maatschappelijke stage is voor jongeren een mooie kans om kennis te maken met vrijwilligerswerk. Voor de meewerkende organisaties is het goed om jongeren te betrekken tot hun activiteiten. Ik ben een groot voorstander van de maatschappelijke stage. We stellen jongeren in de gelegenheid in aanraking te komen met allerlei aspecten van de samenleving, om zo hun maatschappelijke betrokkenheid te vergroten. Omdat het een relatief nieuw fenomeen is, heb ik een deel van de middag meegelopen met leerlingen van het Murmellius Gymnasium om eens van dichtbij te ervaren wat een maatschappelijke stage kan inhouden."

Maatschappelijke stages verplicht
De maatschappelijke stage wordt in 2011 een verplicht onderdeel van het curriculum op scholen voor het voortgezet onderwijs. Wij lopen hierop vooruit omdat we de maatschappelijke stages al in ons jeugdbeleid in 2007 hebben opgenomen. Doel van deze stages is leerlingen een onbetaalde bijdrage te laten leveren aan de samenleving. Tijdens een stage leren leerlingen wat het betekent om anderen te helpen en verantwoordelijkheid te dragen. Zo vergroten leerlingen al op jonge leeftijd hun maatschappelijke betrokkenheid en leefwereld en ontdekken ze zelf hoe leuk en waardevol vrijwilligerswerk is. Veel scholen zijn al begonnen met de invoering van maatschappelijke stages.




Gemeente Alkmaar