VVD


9-10-2008

VVD wil fatsoenlijk taalgebruik in Tweede Kamer

De VVD wil met Kamervoorzitter Verbeet rond de tafel voor een gesprek over de handhaving van bestaande gedragsregels in de Tweede Kamer.

Samen met Tweede Kamerleden van PvdA, CDA, SGP en ChristenUnie heeft VVD-Kamerlid Johan Remkes een brief opgesteld, waarin staat dat een groot deel van de volksvertegenwoordigers schoon genoeg heeft van het parlementair onwaardig taalgebruik dat tijdens Kamerdebatten gebruikt wordt. Ze willen dat Kamervoorzitter Verbeet strenger optreedt, daar het parlement onder de huidige werkwijze flink te lijden heeft.

Het ondermijnt het gezag van de volksvertegenwoordiger, geeft de samenleving een verkeerd voorbeeld en getuigt niet bepaald van een zekere mate van respect voor politiek andersdenkenden.

De voorzitter heeft genoeg mogelijkheden om de vergadering in beschaafde banen te leiden. Zij kan een Kamerlid verzoeken zijn of haar woorden terug te nemen, hem of haar het woord ontnemen of helemaal van het debat uitsluiten, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. Johan Remkes: "Ik begrijp wel waarom, de Kamervoorzitter zit natuurlijk in een lastig parket. Straks besluit ze met straffe hand de vergadering te leiden en komt de Kamer in opstand."

De politici willen niets afdoen aan de scherpte en argumentatie van en in het parlementaire debat. Integendeel, een vrij en open parlementair debat is essentieel voor het functioneren van onze open parlementaire democratie.

Wel moet het afgelopen zijn met het beledigen van Kamerleden en bewindspersonen. "De laatste vertoning was, dat een Kamerlid twijfelde aan het verstandelijke vermogen van een medelid", aldus Remkes.

Eerder dit jaar pleitte Remkes voor het in ere herstellen van de 'lijkenregeling'. Met deze in 2001 geschrapte bepaling kon de voorzitter ervoor zorgen dat ruwe taal niet in de Kamerverslagen terechtkwam. Die termen kwamen als zogenoemde 'lijken' op een aparte lijst terecht. Mochten de bestaande instrumenten onvoldoende werken, dan staat de VVD open voor de lijkenregeling.

Lees hier de brief aan de Kamervoorzitter.

9 oktober 2008

Johan Remkes: j.remkes@tweedekamer.nl