Meer inzicht in beleggingsverzekeringen

09/10/2008 15:21

Verbond Van Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars stelt vast dat er nu een samenhangend en genuanceerd beeld rond beleggingsverzekeringen ligt.

Het Verbond van Verzekeraars is verheugd dat het AFM-onderzoek naar beleggingsverzekeringen is afgerond en de feiten nu in samenhang worden gepresenteerd. Dit onderzoek is voor de Nederlandse consument van nut, omdat het bijdraagt aan een beter inzicht in de werking van zijn beleggingsproduct. Verzekeringsmaatschappijen vinden dat van groot belang voor hun klanten en hebben dan ook ruimhartig aan dit onderzoek meegewerkt.

Het onderzoek maakt duidelijk dat er een grote variëteit aan beleggingsverzekeringen bestaat en dat er in het tijdvak 1995-2005 vele initiatieven zijn ontplooid om in samenspraak met overheid en consumentenorganisaties de informatievoorziening te verbeteren. Tevens geeft het rapport een beeld van de maatschappelijke/economische/fiscale factoren die een rol hebben gespeeld bij de groeiende populariteit van beleggingsverzekeringen. De AFM benadrukt in het rapport terecht dat het maatschappelijk denken over de informatievoorziening rondom financiële producten zich sinds 1995 sterk heeft ontwikkeld. Dat wordt ook weerspiegeld in de wet- en regelgeving (zie www.verzekeraars.nl, dossier beleggingsverzekeringen).

Het Verbond verwacht dat de in dit document gepresenteerde feiten een constructieve bijdrage leveren aan de afronding van discussies over beleggingsverzekeringen. Het Verbond zal het rapport nader bestuderen en met zijn leden bespreken.

Tenslotte maakt het Verbond de kanttekening dat de in de factsheets gepresenteerde wijze van kostenverrekening vatbaar is voor misverstanden. In de door de commissie transparantie beleggingsverzekeringen aanbevolen modellen (commissie-De Ruiter) wordt de kostenopbouw beter inzichtelijk gemaakt.