Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Samen werken aan een vitale gemeente

Donderdag 9 oktober heeft wethouder Robbert Waltmann met de directeuren van de vier lokale corporaties een prestatieconvenant ondertekend voor 2009-2014. In dit convenant tussen de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Heuvelrug Wonen, Woningbouwstichting Leersum, Woningbouwvereniging Amerongen en woningbouwvereniging Maarn staan afspraken op het gebied van wonen waar de partijen gezamenlijk de komende jaren mee aan de slag gaan.

Op 24 april van dit jaar heeft de gemeenteraad de woonvisie vastgesteld. De gemeente en de corporaties hebben op basis hiervan diverse themas gekozen, die samen de lokale opgave vormen. De verschillende themas zijn uitgewerkt in een aantal actiepunten, waar beide partijen de komende jaren aan gaan werken. Het gaat hierbij om de volgende onderwerpen:

- nieuwbouw en de aanpassing van de huidige voorraad sociale huurwoningen;

- de doelgroepen van beleid en de woonruimteverdeling;
- energiebesparing en duurzaamheid;

- wonen en zorg;

- leefbaarheid en veiligheid.

In het convenant is hiervoor een werkprogramma met concrete projecten opgenomen. Inmiddels zijn drie projecten in voorbereiding genomen:


- onderzoek naar de mogelijkheden voor regionale urgentiecommissie;
- het opstellen van een woningbouwmonitor;

- het nemen van maatregelen voor energiebesparing en terugdringing van CO2 uitstoot.

Het werkprogramma wordt jaarlijks gemonitord, geëvalueerd en geactualiseerd.

Via het prestatieconvenant zijn ook de prestatieafspraken tussen gemeente en de vier corporaties voor 2009-2014 vastgelegd. In totaal zijn hiervoor vijftien actiepunten vastgesteld, waarvoor gezamenlijk projecten worden gestart of beleid wordt opgesteld.

Het maken van prestatieafspraken is een belangrijke opdracht vanuit de woonvisie. In het voorjaar hebben de corporaties de gemeente daarvoor een concreet voorstel gedaan, met het prestatieconvenant als resultaat. Daarmee is de eerste stap gezet voor het samen werken aan een vitale gemeente.

Laatst gewijzigd: 9 oktober 2008