Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Commissie de Vries publiceert rapport 'Werken naar vermogen'

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) heeft, mede namens Platform VG en landelijk Platform GGz, waardering voor het feit dat de commissie de Vries de klant als uitgangspunt neemt bij de uitwerking van het nieuwe stelsel. De commissie stapt af van het denken in verschillende regelingen en gaat uit van mensen zelf en de capaciteiten die zij hebben. Grote twijfels heeft de CG-Raad bij de haalbaarheid van de vérstrekkende voorstellen. De CG-Raad plaatst ook vraagtekens bij de gevolgen die de voorstellen hebben voor de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

In het voorstel Werken naar vermogen lanceert de Commissie de Vries een plan om zoveel mogelijk mensen die niet in staat zijn om het Wettelijk minimumloon (WML) te verdienen een kans te bieden op deelname aan de arbeidsmarkt. De Commissie stelt voor om de systematiek van de regelingen Wajong, de Wsw en de Wwb te harmoniseren.
De CG-Raad vindt het positief dat er niet gemorreld wordt aan de rechten van bestaande Wsw-werknemers en vindt het positief dat een baangarantie gebonden wordt aan mensen met zwaardere beperkingen. De CG-Raad heeft echter ook forse kritiek op het voorstel.

Onder het wettelijk minimum loon

De beloning van mensen met een handicap die naar vermogen werken kan blijvend onder het Wettelijk minimumloon uitkomen. Ook pensioenopbouw wordt drastisch verminderd. De CG-Raad vindt dat iedereen die werkt zicht moet hebben op een inkomen dat minimaal het Wettelijk minimumloon bedraagt.

Indicatiestelling en PGB niet onafhankelijk

Groot punt van zorg is ook de indicatiestelling. Er is lang gestreden voor een onafhankelijke indicatiestelling. Nu komt die bij de instantie waar men de uitkering heeft. In de voorstellen is onvoldoende uitgewerkt hoe de indicatiestelling moet plaatsvinden, terwijl de indicatiestelling bij de voorstellen centraal staat. Daarmee wordt immers niet alleen de voor iemand beschikbare ondersteuning, maar ook zijn loonwaarde, en daarmee zijn inkomen, bepaald. Ook de hoogte van het PGB moet onafhankelijk worden bepaald. '

Baangarantie

In de voorstellen wordt niet iedereen de garantie op een baan geboden. De commissie kiest daarvoor, omdat hij twijfels heeft bij de opnamecapaciteit van de arbeidsmarkt. De CG-Raad deelt die twijfel en ziet daarin tevens de meest zwakke schakel in de voorstellen. Zonder voldoende beschikbare banen zal een groot deel van de deelnemers in de nieuwe regeling zonder werkaanbod blijven zitten. De CG-Raad ziet in de voorstellen geen oplossing voor dat probleem.

Voorstel

De CG-Raad acht het raadzaam om de voorstellen op bovenstaande punten verder uit te werken en op basis daarvan in de vorm van pilots de praktische haalbaarheid van het voorstel te onderzoeken. Pas daarna kan worden nagedacht over landelijke invoering.

(Geplaatst: 9 oktober 2008)

---