Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n)
9 oktober 2008 1 Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGMo-2008/180 - Onderwerp
Communicatie(systemen) in crisissituaties in het stads- en streekvervoer

Geachte voorzitter,

In het Algemeen overleg van 23 januari (TK 28642 nr. 27) heb ik toegezegd het onderzoek over crisiscommunicatie in het openbaar vervoer aan uw Kamer te zullen zenden. In het onderzoek staat de vraag centraal of de bestaande communicatiesystemen in het stads- en streekvervoer wellicht meer calamiteitbestendig moeten worden. Dit onderzoek heb ik samen met de NCTb uitgevoerd en het resultaat van het onderzoek doe ik u hierbij, mede namens de Minister van Justitie en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, toekomen.

In het onderzoek wordt geconstateerd dat er een beperkte noodzaak is om vanuit de overheid technische eisen te stellen aan de communicatie(systemen) in het stads- en streekvervoer. Evenwel wordt geconstateerd dat er, in de organisatie van de communicatie in crisissituaties (de "zachte kant"), een aantal quick wins te behalen is. Ik onderschrijf de conclusies uit dit onderzoek en ben van mening dat op dit moment de noodzaak van het door het Rijk opleggen van technische eisen aan vervoerders ten aanzien van de door hen in de praktijk gebruikte communicatiesystemen niet aangetoond kan worden. De quick wins zijn grotendeels de verantwoordelijkheid van andere partijen. Ik zal mij er, samen met alle betrokkenen partijen, echter voor inzetten om de aanbevolen verbeteringen in de organisatie van de communicatie te realiseren. Daartoe worden de volgende initiatieven ondernomen:


- De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en ik zullen de onderzoeksbevindingen onder de aandacht brengen van de voorzitters van de veiligheidsregio's, de decentrale OV-autoriteiten en de vervoerbedrijven. Wij Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGMo-2008/180

zullen hun adviseren om met elkaar in gesprek te treden om gezamenlijk te komen tot een visie op de rol van de vervoerbedrijven bij rampen en crises.
- Voor wat betreft de meer technische aanbevelingen zal ik het onderzoek onder de aandacht brengen van de vervoerders en de telecomsector en tevens initiatief nemen voor bespreking van deze voorstellen in het overleg met beide sectoren via respectievelijk het platform sociale veiligheid openbaar vervoer en het VNO/NCW telecomoverleg.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---