Gerechtelijke organisatie

Persbericht van de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden inzake het verzoek van advocaat mr. Tripels tot het ontslag van een rechter

Den Haag, 9 oktober 2008 - De Maastrichtse advocaat mr. Tripels heeft de Procureur-Generaal verzocht een vordering tot het ontslag van mr. Rentema, vice-president van de Rechtbank Dordrecht, in te stellen bij de Hoge Raad. Volgens mr. Tripels zou mr. Rentema niet onpartijdig zijn geweest bij de beoordeling van de zaak van een cliënte van mr. Tripels omdat er in het verleden banden hebben bestaan tussen mr. Rentema en de directeur van de wederpartij in die zaak; onder meer zou mr. Rentema voor een niet-marktconforme prijs een perceel grond hebben gekocht van die directeur.

Het is regel dat de Procureur-Generaal over rechtspositionele aangelegenheden geen inhoudelijke mededelingen doet aan derden vanwege de privacy van de betrokkene. Omdat mr. Tripels zijn verzoek in de openbaarheid heeft gebracht, ziet de Procureur-Generaal zich genoodzaakt een uitzondering te maken op die regel.

Vandaag heeft de Procureur-Generaal mr. Tripels bericht dat hij niet zal ingaan op zijn verzoek. Op het punt van de grondprijs is door een deskundige nader onderzoek verricht. In diens rapportage wordt geconcludeerd dat de destijds door mr. Rentema betaalde prijs marktconform was. In het dossier is voor het overige evenmin enige steun te vinden voor de stelling dat er ten aanzien van mr. Rentema sprake is geweest van belangenverstrengeling en partijdigheid. Er is dus geen enkele grond voor ontslag.

Den Haag, 9 oktober 2008
Mr. J.W. Fokkens,
Procureur-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden

Wettelijke regeling inzake het ontslag van rechters In de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren is bepaald in welke gevallen een rechter kan worden ontslagen. Het ontslag wordt verleend door de Hoge Raad op vordering van de Procureur-Generaal.

Bron: Hoge Raad der Nederlanden Datum actualiteit: 9 oktober 2008 Naar boven