Oneerlijke concurrentie voor werkers binnen WSW

09/10/2008 15:56

FNV Vakcentrale

Abvakabo FNV en de FNV Vakcentrale maken zich ernstig zorgen over het adviesrapport van commissie De Vries over herbezinning van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW), dat vandaag aan het kabinet is gepresenteerd. De uitkomst van het rapport kan grote gevolgen hebben voor de ruim 120.000 mensen die momenteel werkzaam zijn in de Sociale Werkvoorziening of op een wachtlijst staan. Zo wordt de doelgroep verviervoudigd zonder dat er extra geld beschikbaar wordt gemaakt. De nodige begeleiding naar regulier werk neemt af en de arbeidsvoorwaarden voor veel mensen gaan er op achteruit.

Doelgroep niet uitbreiden

Abvakabo FNV pleit er voor om de aandacht binnen de WSW te houden op mensen met een functionele beperking. "Als het advies van commissie De Vries wordt opgevolgd komen zowel de huidige doelgroep van arbeidsgehandicapten als mensen met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt in aanmerking voor een gesubsidieerde baan, zoals mensen die onder de WIA, WWB of Wajong-regeling vallen. De huidige wachtlijst van 20.000 mensen zal daarmee enorm groeien, terwijl er geen extra geld vrijkomt. Het gevolg is concurrentie waardoor de kansen van arbeidsgehandicapten op de arbeidsmarkt afnemen", aldus Edith Snoey, voorzitter Abvakabo FNV.

Doorstroming

Zowel de commissie als de vakbond willen dat werkers in de SW onder juiste begeleiding kunnen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. In 2007 is nog geen half procent (van de circa 100.000 werknemers) doorgestroomd naar regulier werk. Dit geeft aan dat goede begeleiding noodzakelijk is en dat daar extra geld voor nodig is.

Arbeidsvoorwaarden

In de huidige situatie is iemand die werkzaam is in de SW een volwaardige werknemer. Hij verdient een salaris, valt onder een cao en bouwt pensioen op. De commissie stelt voor dat langdurig gewerkt gaat worden met behulp van uitkering en dat de cao voor de SW wordt afgeschaft. Abvakabo FNV en de FNV Vakcentrale vinden dit onaanvaardbaar. De voorstellen beperken nu de mogelijkheden voor inkomensgroei en zullen leiden tot een duurzame lage inkomenssituatie en het verdwijnen van economische zelfstandigheid.

De FNV ziet in de voorstellen wel interessante punten om de participatie van de bredere doelgroep te vergroten, naast het instrument van de SW. De FNV is dan ook graag bereid om te bekijken welke aanbevelingen van de Commissie voor deze doelgroep interessant kunnen zijn. Hierbij kan gedacht worden aan het uitwerken van de participatiebanen.








ABVAKABO FNV