Ministerie van Defensie

09-10-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Een YPR-pantservoertuig op patrouille in Uruzgan (archieffoto 2007). - Foto: Gerben van Es/AVDD

29 september tot en met 5 oktober
Afgelopen week stond voor de Afghaanse bevolking in het teken van de feestelijkheden ter afsluiting van de Ramadan, de traditionele Islamitische vastenmaand. Afghaanse medewerkers van Camp Hadrian hebben het Eid al-Fitr feest met Nederlandse militairen gevierd. In het huis van het Provinciaal Reconstructie Team op de Nederlandse basis in Deh Rawod nuttigden zij gezamenlijk een maaltijd. Het is gebruikelijk dat werkgevers hun medewerkers tijdens het Suikerfeest bedanken voor hun inzet en loyaliteit.

Op Kamp Holland was eveneens een bijeenkomst met Afghaanse medewerkers en collegaâs van de Afghan National Army (ANA). Volgens de traditie ontvingen de medewerkers daarbij een âaalmoesâ, in de vorm van een extra financiële beloning, om met hun families te delen.

Op Patrouillebasis Phoenix, nabij Camp Hadrian, raakte een TFU-militair licht gewond toen omwonenden vreugdeschoten losten. Een verdwaalde kogel trof hem in de hiel. De militair is behandeld in het hospitaal op Kamp Holland en heeft inmiddels zijn werkzaamheden hervat. In de stad Tarin Kowt werden in het kader van de feestelijkheden knuffels uitgedeeld aan kinderen door leden van het Operational Mentor and Liaison Team.

De International Stability Assistance Force(ISAF) heeft positief gereageerd op het Afghaanse verzoek de kiezersregistratie te ondersteunen, die deze week is begonnen. Deze registratie vormt de aanloop naar de presidentsverkiezingen die voor najaar 2009 gepland staan. Lokale autoriteiten en de Afghaanse Nationale Politie (ANP) zijn verantwoordelijk voor de organisatie en beveiliging van de registratie.

Het Afghaanse leger staat paraat als reservemacht om de ANP waar nodig daarbij te ondersteunen. Indien noodzakelijk kan de TFU in de zuidelijke provincies bijdragen aan de beveiliging van de registratie. Dai Kundi is de eerste provincie in het zuiden van Afghanistan waar registratie plaatsvindt, Uruzgan is begin 2009 aan de beurt. Een ordelijke, veilige en succesvolle kiezersregistratie is een belangrijke stap in het versterken van de legitimiteit en het vergroten van het vertrouwen in het openbaar bestuur van Afghanistan.

In de omgeving van Tarin Kowt komt een tweede winkeltje waar vrouwen kunnen werken met de naaimachine. Hiermee wordt het naaimachineproject dat al eerder van start ging, doorgezet. Vooral weduwes kunnen door het zo verkregen inkomen in hun eigen levensonderhoud voorzien. Het mes snijdt aan twee kanten, want oude trapnaaimachines krijgen met het project in Afghanistan, waar elektriciteit nog geen gemeengoed is, een tweede leven.

Op maandag 29 september bracht de Noorse minister van Defensie, Anne-Grete Strøm-Erichsen, een bezoek aan de Nederlandse en Australische militairen op Kamp Holland om inzicht te krijgen in wat de Task Force Uruzgan doet in de Afghaanse provincie Uruzgan en hoe deze te werk gaat.

In de omgeving van Tarin Kowt werd een patrouille van de TFU aangehouden door de ouders van een 1-jarig kind. Het kind had derdegraads brandwonden en oude infecties, en werd door de militairen voor behandeling overgebracht naar het hospitaal van Tarin Kowt.

Op Kamp Holland hielden militairen van de Afghan National Army (ANA) samen met de in TK gestationeerde ISAF-eenheden een rampceremony voor een viertal gesneuvelde Afghaanse soldaten. De slachtoffers waren eerder in de week omgekomen bij een vuurgevecht met opstandelingen in het district Khas Uruzgan. Bij dit incident waren geen Nederlandse militairen betrokken.

Op het deel van Kamp Holland waar het Operational Mentor and Liaison Team huist, is zaterdag 4 oktober een korte herdenkingsceremonie gehouden. Tijdens het bijzonder appel werd stilgestaan bij alle gesneuvelde militairen en burgers in Afghanistan. Een delegatie van Afghaanse, Amerikaanse, Franse en Nederlandse militairen hield één minuut stilte op het moment dat de vlaggen van de respectievelijke nationaliteiten halfstok werden gehangen.

In de omgeving van Deh Rawod werd een Improvised Explosive Device(IED) opgespoord en onschadelijk gemaakt. Tijdens een bevoorradingskonvooi van Kandahar Airfield naar Kamp Holland werden een aantal IED's opgespoord en onschadelijk gemaakt. F-16's van de Air Task Force kwamen enkele malen in actie om ISAF-eenheden in het zuiden van Afghanistan te ondersteunen. Ook de Apache-gevechtshelikopters werden enkele malen ingezet ter ondersteuning van grondtroepen. Kandahar Airfield was de afgelopen week opnieuw het doelwit van enkele raketaanvallen.