Gemeente Breda

Gemeente aan de slag met Gebiedsdoelen wonen

De gemeente heeft Bredase woongebieden geanalyseerd. Hierbij is vooral onderzoek gedaan naar woningvoorraad, bewoners, de doorstroming daarvan en wat voor plannen er liggen in een gebied.

Het college heeft op 7 oktober deze analyses en de concept-gebiedsbeschrijvingen vastgesteld en vrijgegeven voor het stadsgesprek van 22 oktober. De gebiedsbeschrijvingen bieden verbindingen met de andere beleidsvisies zoals de Visie Openbare Ruimte en de Maatschappelijke Visie. Tijdens de `Maand van het wonen' verkent de gemeente met bewoners de mogelijkheden op dit gebied. De gebiedsbeschrijvingen en de resultaten van de Woonmanifestatie worden gebruikt in het stadsgesprek. De resultaten leiden tot gebiedsdoelen wonen, waarbij de focus ligt op de periode 2010-2020.

Woonmanifestatie

Wijk- en dorpsraden, corporaties, college- en raadsleden en ambtenaren hebben vrijdag 3 oktober geênqueteerd in de Bredase woonwijken. De algemene indruk was dat het in de Bredase wijken prettig wonen is en dat veel mensen zich betrokken voelen bij het wonen. Die resultaten worden onder meer gebruikt in het eerste stadsgesprek op 22 oktober. Ook de burgerenquête is inmiddels uitgezet. Meningen en wensen van bewoners over wonen worden verzameld. De resultaten zijn begin december bekend en worden gebundeld met de andere resultaten van de Maand van het Wonen in een verslag.

Stadsgesprek 22 oktober

Op 22 oktober is het eerste stadsgesprek wonen. De gemeente geeft bewoners, die betrokken willen worden bij het onderwerp, de ruimte om het wonen in hun wijk tot 2020 te verkennen: Hoe is het wonen in uw wijk in 2008 en hoe ziet u de toekomst van het wonen in uw wijk? Daarna kunnen de verbeterpunten van betrokken bewoners wat betreft wonen worden opgesteld, de speerpunten voor het wonen. Hierbij ligt de focus op huizen en mensen in de periode 2010-2020. Ook gaat de gemeente op zoek naar succesfactoren voor toekomstplannen in de verschillende wijken: Wanneer maken mensen wooncarrière in hun wijk? Is er behoefte aan patiowoningen, gezinswoningen of appartementen, goedkoop of duur, zelf bouwen, een praktijk aan huis, et cetera.

Gebiedsdoelen

In november volgen workshops met onder andere corporaties, marktpartijen en stedelijke bewonersorganisaties. Van december tot en met februari vertaalt de gemeente de resultaten van de Maand van het Wonen en de workshops met de Woontafel in concept-gebiedsdoelen wonen. Tijdens een tweede stadsgesprek over wonen, begin februari, zullen deze met betrokken bewoners worden gecommuniceerd. Daarna volgt nog overleg met de provincie en de woontafel voordat de gemeenteraad de doelen kan vaststellen.

Breda, 9 oktober 2008