Gemeente Breda

15 jaar burger in beeld

De Bredase Burgerenquête bestaat 15 jaar. Bij die gelegenheid overhandigde Burgermeester Van der Velden op het symposium Wat heeft de burger te vertellen? een boekje met dezelfde titel aan Eelko Bakker.

Eelko (lid van de Wijkraad Tuinzigt) nam het boekje in ontvangst namens de Bredase burger. "In algemene zin is de mening van de burger de laatste tien tot vijftien jaar belangrijker geworden in het beleid van de gemeente", aldus de burgemeester. De Burgerenquête wordt ook de komende jaren als onderzoeksmiddel ingezet. Het symposium vond plaats op donderdag 9 oktober in de Nieuwe Veste.

De Bredase Burgerenquête is vijftien jaar geleden opgezet om het contact tussen gemeente en haar burgers te verbeteren. De enquête dient in de praktijk vaak als signalerings- of evaluatieinstrument. Het wordt ingezet om te weten wat inwoners van de gemeentelijke producten vinden, om mogelijke problemen te signaleren of beleid aan te passen. Een andere reden is de acceptatie van de burgers voor bepaalde initiatieven te peilen. Naast de Burgerenquête heeft de overheid nog andere instrumenten om op de hoogte te blijven van wat er onder de bevolking leeft. Dat kunnen andere onderzoeksinstrumenten zijn, maar ook interactieve methodes zoals platforms, klankbordgroepen en inspraakbijeenkomsten over specifieke onderwerpen.

Werd de Burgerenquete destijds vooral als een `'moetje'' ervaren, nu is deze uitgegroeid tot een effectief middel om de kloof tussen overheid en burger te dichten. Na 15 jaar werd het tijd om de balans op te maken. Op het symposium waar ook wethouder Snier aanwezig was, enkele discussieerden beleidsambtenaren en burgers over vragen als:


- Hoe gebruiken bestuur, politiek en beleidsmakers de Burgerenquête?


- Is de Burgerenquête met zijn tijd meegegaan?


- Is het tijd voor vernieuwing?


- Past de Burgerenquête nog bij de ideeën over communicatie met de burger?


- Wordt burgeronderzoek optimaal benut?


- Aan wat voor soort informatie hebben bestuurders en politici behoefte?

Het boekje `Wat heeft de burger te vertellen? 15 jaar Burgerenquête in Breda' is te downloaden van de website: www.breda.nl

Breda, 9 oktober 2008