Hoogheemraadschap van Rijnland


stedelijk water in Haarlem over

Rijnland neemt onderhoud van het stedelijk water in Haarlem over

Haarlem heeft vele mooie grachten en singels, met het Spaarne als visitekaartje. Maar wie onderhoudt dit water eigenlijk? Wie haalt de rommel eruit, wie baggert en wie zorgt voor een goede doorstroming? Het onderhoud aan het Haarlemse water ligt nu bij meerdere partijen. Vanaf 1 januari 2009 verandert dit en komt het onderhoud van het stedelijk water grotendeels bij het hoogheemraadschap van Rijnland te liggen. Minder versnippering schept duidelijkheid voor de burger, is efficiënter en goedkoper. Op 27 november neemt de gemeenteraad een besluit over deze overdracht, Rijnland is al akkoord.

De overdracht van taken naar Rijnland gebeurt stapsgewijs. Vanaf 2009 zorgt Rijnland voor het schoonhouden van de sloten en singels en laat het hoogheemraadschap drijvend en gezonken vuil verwijderen. Tot 2011 werken Haarlem en Rijnland gezamenlijk het achterstallig baggeronderhoud weg. Vanaf dat moment gaat Rijnland het stedelijk water periodiek uitbaggeren. Rijnland wordt ook het aanspreekpunt voor klachten en meldingen over het stedelijk oppervlaktewater.

Haarlem blijft wél verantwoordelijk voor transport, de verwerking en afzet van schone bagger. Tot nu toe was de burger die aan het water woont in principe verplicht schone bagger uit dat water te verwerken. Vanaf 2011 neemt de gemeente Haarlem deze taak van de burger op zich. Vervuilde bagger laat Rijnland direct afvoeren naar een stortlocatie.

De overeenkomst geldt voor het onderhoud aan alle singels, sloten en grachten binnen het stedelijk gebied van Haarlem. Sloten in landelijke gebieden, zoals in het Westelijk Tuinbouwgebied of de Verenigde Polders, vallen daarbuiten. In deze gebieden blijft het onderhoud grotendeels bij de particuliere eigenaren van het water. Gaat ook de gemeenteraad akkoord op 27 november, dan ondertekenen de verantwoordelijk wethouder Maarten Divendal en hoogheemraad Maria Rosendal vervolgens de overeenkomst
'Droge voeten, schoon water!'