Gemeente Rotterdam

Recent zijn wij benaderd door ongeruste bewoners. Kern van de melding was dat bewoners werden geënquêteerd bij hun woning. Zij vroegen aan bewoners hun mening ober plaatsing van methadonbussen in de wijk Oosterflank. De deelgemeente heeft gisteren nogal wat energie gestoken in het identificeren van de enqueteerders. Juist omdat door hun presentatie ongerustheid ontstond bij bewoners en het onderwerp absoluut onjuist is. Uit onderzoek bleek dat het ging om een studieopdracht van InHolland.

Een studiebegeleider vertelde dat zijn studenten in Oosterflank een studieopdracht hebben i.s.m. de Universiteit van Leiden. Kern van het onderzoek is het NIMBY + WIMBY gedrag van bewoners te peilen en in kaart te brengen bij onderwerpen zoals Maatschappelijke Opvang. Een serieus onderwijskundig onderzoek maar verder geheel gefingeerd.

De studenten hebben de instructie dat zij zich aan bewoners bij de enquête moeten identificeren en proactief een brief laten zien van InHolland. Daarin staat vermeld dat het om een gefingeerde studieopdracht gaat. Verder mogen studenten bij de enquête niet naar binnen gaan of dat aan bewoners vragen.

InHolland spreekt studenten nogmaals aan op deze instructie. Deze activiteit is dus valide.

Gerard Kastelein

Senior Communicatieadviseur deelgemeente Prins Alexander

Bron: Deelgemeente Prins Alexander, 09-10-2008