Veilig Amsterdam


Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer: Veiligheid is een recht

Week van de veiligheid


* Medewerkers Toezicht & Veiligheid

* Buurt & thuis

9 oktober 2008

Geuzenveld-Slotermeer werkt eraan om het stadsdeel veiliger te maken. De komende tijd kunnen bewoners dat merken aan intensiever toezicht en een nieuw team voor beheer en onderhoud van de openbare ruimte. En tijdens de Week van de Veiligheid geven wij voorlichting over veiligheid in Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.

Wat kunt u doen?
Belangrijker dan wat het stadsdeel doet, is wat bewoners zelf kunnen doen: Laat medebewoners in hun waarde. Ga samen het gesprek aan en kies voor een leefbare buurt. Houd de openbare ruimte schoon en verniel niets. Laat problemen niet uit de hand lopen, bespreek het met de buurtcoördinator als u er onderling niet uitkomt. Heeft u een goed idee om uw buurt beter leefbaar te maken? Ga ermee naar de buurtcoördinator, die kan u helpen om het idee ook echt uit te gaan voeren.

Team onderhoud openbare ruimte
6 oktober t/m 31 december 2008
Zes mensen gaan onder leiding van re-integratiebedrijf Implacement helpen om de openbare ruimte te onderhouden. Het team helpt elke week een andere buurtcoördinator bij de steunpunten Leefbaarheid & Veiligheid. De werkzaamheden van dit team zijn aanvullend op die van de onderhoudsmedewerkers van het stadsdeel.

De buurtcoördinatoren hebben het contact met bewoners over het onderhoud. Samen bepalen ze de activiteiten en beoordelen ze het resultaat. Het reintegratieteam zal openbare ruimten en speelplaatsen schoonmaken en -houden. Ook kunnen ze kleine herstelwerkzaamheden doen.

Wat is het resultaat?
We bereiken in Geuzenveld-Slotermeer niet alleen een schoner en veiliger openbare ruimte. Ook is er meer contact tussen bewoners en buurtcoördinatoren en bieden we mensen een kans om te re-integreren op de arbeidsmarkt.

Acht medewerkers Toezicht en veiligheid op straat 7 oktober 2008 t/m 31 januari 2009
Acht medewerkers âToezicht en veiligheidâ houden vanaf 7 oktober op straat een oogje in het zeil. Dat doen ze onder begeleiding van de politie. Als het nodig is maakt de politie proces verbaal op. De medewerkers houden toezicht in de middag en avond. Dat doen ze van dinsdag tot en met zaterdag.

Het stadsdeel zet deze toezichthouders in omdat de veiligheid beter moet. Uit de Buurtcijfers leefbaarheid en veiligheid van mei/juni 2008 blijkt dat er in Geuzenveld-Slotermeer meer aangifte is gedaan van diefstal dan in dezelfde periode in 2007.

Wat is het resultaat?
Waar de toezichthouders zijn, is meteen geen of minder gelegenheid tot inbraak of diefstal. Bovendien kunnen bewoners zich veiliger voelen als ze zien dat de toezichthouders een oogje in het zeil houden.

Week van de veiligheid
11 oktober t/m 18 oktober 2008
In de Week van de Veiligheid laten de stadsdelen Bos en Lommer, De Baarsjes, Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp, Oud-West en Westerpark zien wat zij op het gebied van veiligheid doen. Tijdens de Week van de Veiligheid is iedereen in Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer van harte welkom bij onze activiteiten:

Marktkraam op Plein â40-â45 (woensdag 15 oktober en zaterdag 18 oktober 11.00 tot 16.00 uur)
Het stadsdeel en de politie geven samen met de buurtcoördinatoren voorlichting over veiligheid, met aandacht voor veilig wonen, de Steunpunten leefbaarheid en veiligheid, buurtbemiddeling en conflicthantering. En de politie werft nieuw personeel. Straattheater op Plein â40-â45 en omgeving (vrijdag 17 oktober 10.00 tot 13.00 uur)
Theatergroep Ondersteboven maakt straattheater over pesten, discriminatie en homo-intolerantie. De stadsdeelvoorzitter loopt mee. Wat is het resultaat? Met deze voorlichting maken we bewoners attent op hun eigen mogelijkheden om de veiligheid in het stadsdeel te vergroten.