Senternovem


09-10-2008 | LTA-Uptake boekt eerste resultaten

Het succes met de Nederlandse meerjarenafspraken* (MJA's) stopt niet bij onze landsgrenzen. Met steun van de EU is in september 2007 LTA-Uptake gestart. Hiermee draagt het MJA-programma zijn succesformule uit in andere Europese landen. LTA-Uptake zorgt voor CO2-reductie en toename van energie-efficiency. Daarnaast bevordert het de samenwerking en kennisoverdracht tussen landen. Tot slot leidt het tot harmonie in energiebeleid.

Coördinator Herman Gels, adviseur Europese samenwerking bij SenterNovem, geeft een toelichting op de stand van zaken. "Ondertussen werken we samen met Noorwegen, Zweden, Finland, België, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Griekenland. In deze landen staat energie-efficiency al op de kaart. Na inventarisatie van de behoeften, hebben we samen een toolkit ontwikkeld. Deze bevat tips en informatie voor brancheorganisaties, bedrijven en overheden over: het stellen van doelen, het opzetten van monitoring en het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen de partners".

Veelbelovende resultaten
De eerste resultaten zijn veelbelovend. Alle deelnemende landen hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van de tools, deze zijn te raadplegen via www.ltauptake.eu. Een platform van experts is aangesteld om de aangeboden toolboxinformatie te bekrachtigen. Negen procesbegeleiders zijn getraind om partijen per deelnemend land te begeleiden in het opstellen van Long-Term Agreements (LTA's) en het formuleren van doelen. Daarnaast ondersteunt het project verschillende pilots van branches die LTA's willen afsluiten.

Gels: "We maken handig gebruik van de contacten en ervaringen uit het MJA-programma. Nederlandse branches, zoals de natwasserijen, textielindustrie, koel- en vrieshuizen en de rubber- en kunststofindustrie fungeren als uitstekende ambassadeurs van de Nederlandse MJA aanpak. Zo enthousiasmeren zij hun tegenhangers in de verschillende landen. Juist dat enthousiasme is belangrijk om iedereen betrokken en actief te krijgen én te houden."

Ook wordt samenwerking gezocht met het andere Europese samenwerkingsproject 'Bess' (en de opvolger hiervan 'Expanding BESS'). Doelstelling van dit project is de wijdverbreide toepassing van benchmarking en energiezorg, om de energie-efficiency te verbeteren van kleine en middelgrote ondernemingen. De successen uit dit project zijn een stimulans voor bedrijven om ook het LTA-spoor op te pakken.

Europese impuls
Enkele nieuwe ontwikkelingen op Europees vlak geven LTA-Uptake binnenkort nog een extra stimulans, verwacht Gels. "Alle EU-landen moeten Nationale Energieactieplannen opstellen. De meerjarenafspraken worden daarbij vaak genoemd als dé weg naar
energie-efficiencyverbetering. Daarnaast wordt op Europees gebied een standaard ingevoerd voor monitoring die wij ook in onze toolkit aan willen bieden. Grote kans dat de MJA-aanpak daardoor in meer landen dé weg naar energie-efficiency wordt!"


* Meerjarenafspraken zijn vrijwillige, maar niet vrijblijvende, afspraken tussen overheid en bedrijfsleven over energie-efficiency.