Vereniging Nederlandse Gemeenten

Deze week in VNG Magazine: 'Rekenkamer: doelstellingen krachtwijken aanscherpen'

09.10.2008

Minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie definieert niet scherp genoeg welke maatschappelijke veranderingen zij wanneer wil bereiken met het beleid voor de krachtwijken. De resultaten van dat beleid zijn vervolgens dan ook moeilijk meetbaar. Ook de vergelijking van resultaten tussen alle wijken kan beter. Daar hebben gemeenten behoefte aan.

Dat zegt de Algemene Rekenkamer in het onderzoeksrapport Krachtwijken monitoring en verantwoording van het beleid, dat deze week is gepubliceerd.
Voor een goede verantwoording is betrouwbare informatie over de uitgangspositie van de veertig wijken en hun ontwikkeling cruciaal. De Algemene Rekenkamer adviseert de ontwikkeling van problemen in alle Nederlandse wijken zo goed mogelijk in kaart te brengen en de resultaten inzichtelijk te presenteren. De minister vindt het niet nodig één monitor voor zoveel mogelijk wijken in Nederland te ontwikkelen. De VNG vindt dat wel wenselijk, omdat alle gemeenten behoefte hebben aan goede informatie, aldus de Rekenkamer.

Het instituut deed onderzoek, omdat in de stadswijken sprake is van ingewikkelde problemen. Vogelaar heeft zelf weinig instrumenten om die problemen te bestrijden en de gemeenten en woningcorporaties rechtstreeks te sturen. Het kabinet wil van de veertig wijken met problemen in acht tot tien jaar sterke wijken maken. Of de minister tegenover de Tweede Kamer voldoende verantwoording kan afleggen, is niet duidelijk.

Dit en meer in VNG Magazine 23.