Gemeente Zaanstad

09-10-2008

Stankoverlast Zaanstad
Oorzaak inmiddels bekend en aangepakt

Vanmorgen zijn klachten van bewoners over chloorlucht binnengekomen uit verschillende delen van Zaandam (Russische Buurt, Westerkoog, Westerwatering en bedrijventerrein Westerspoor). De overlast kwam uit het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Brandweer Zaanstad heeft direct metingen verricht. Er zijn geen gevaarlijke concentraties gemeten. Wel werden mensen misselijk en/of kregen last van hun ogen. De GHOR (geneeskundige hulpverlening) heeft aangegeven dat deze klachten vervelend zijn, maar geen blijvende gevolgen voor de gezondheid hebben.

Wat moet u doen
De wolk trekt op dit moment langzaam weg. Als u op dit moment klachten heeft, kunt u het beste uw huis ventileren (ramen tegen elkaar opzetten) en naar buiten gaan.

Oorzaak
De oorzaak is bekend. Bij het overpompen van brandstof bij een bedrijf in het Westelijk Havengebied zijn benzineachtige dampen vrijgekomen. Door het windstille weer in combinatie met de temperatuur en de hoge luchtvochtigheid is een wolk ontstaan. Deze wolk is langzaam naar Zaanstad gedreven en leidde tot de klachten.

Maatregelen
Provincie Noord-Holland heeft, zoals ook is opgenomen in het onlangs door Gedeputeerde Staten vastgestelde draaiboek, direct contact gezocht met de olieoverslagbedrijven in het gebied. Bij een van de bedrijven werden drie zeeschepen beladen met benzine. De provincie heeft het bedrijf gevraagd onmiddellijk te stoppen met laden. De pompen zijn stilgelegd. Hiermee is de bron weggenomen. Afgesproken is dat het bedrijf pas weer verder gaat met pompen als het weertype dat toelaat.

Vragen
Voor vragen over uw gezondheid kunt u contact opnemen met de GGD, tel. ((0900) 254 54 54.of neem contact op met uw huisarts. Voor vragen over de vergunning kunt u contact opnemen met de milieuklachtentelefoon van de provincie Noord-Holland, 0800 9986734 (gratis)
Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de gemeentelijke informatielijn van de gemeente Zaanstad: 0900 235 235 2.