Trimbos-instituut

09-10-2008
Pubers drinken drie keer zoveel alcohol als hun ouders denken

Utrecht, 9 oktober 2008. Ouders onderschatten het middelengebruik (alcohol, cannabis en tabak) van hun kinderen. Ze hebben in de meeste gevallen een rooskleuriger beeld van met name het drankgebruik van hun kinderen. Naarmate de kinderen ouder worden, staan ouders alcoholgebruik ook vaker toe, ook bij kinderen onder de 16 jaar. Daarmee raken de ouders geleidelijk hun grip en zicht kwijt op het alcoholgebruik van hun kinderen. Via de nieuwe website www.uwkindenalcohol.nl kunnen ouders vanaf vandaag tips en advies inwinnen hoe ze met alcohol in het gezin kunnen omgaan.

Genoemde gegevens zijn afkomstig uit het Peilstationsonderzoek Ouders van het Trimbos- instituut, dat vandaag wordt aangeboden aan minister Rouvoet van het ministerie van Jeugd en Gezin. De aanbieding markeert de start van een regionale voorlichtingscampagne gericht op het verstevigen van de kennis en het bewustzijn van ouders over alcoholgebruik en hun kind(eren). De website uwkindenalcohol.nl speelt daarbij een prominente rol.

Peilstationsonderzoek Ouders
Het Peilstationsonderzoek Ouders is in 2007 uitgevoerd bij ruim 4.000 ouders en ruim 7.500 leerlingen uit alle leerjaren van het voorgezet onderwijs (VMBO, HAVO en VWO). Het is voor het eerst dat zodanig veel ouders zijn benaderd over het middelengebruik van hun kinderen. Het onderzoek levert een uniek inzicht in de kennis, inschattingen, opvattingen en maatregelen van ouders ten aanzien van het middelengebruik van hun kinderen.

Ouders onderschatten het alcoholgebruik van hun kinderen Ouders weten vaak wel dat hun kind alcohol drinkt, maar onderschatten de hoeveelheid. Gemiddeld drinken kinderen drie maal zoveel glazen alcohol als een ouder denkt. De mate waarin ouders alcoholgebruik onder de 16 jaar schadelijk vinden, hangt af van de leeftijd van het kind en de hoeveelheid alcohol: bijna alle ouders vinden ieder weekend 5 of meer drankjes schadelijk, maar slechts 55% van de ouders vindt bijvoorbeeld ieder weekend 1 tot 2 drankjes schadelijk.

Driekwart van de ouders van 12-jarige kinderen vindt dat jongeren onder de 16 jaar helemaal geen alcohol mogen drinken. Bij ouders van 15-jarigen vindt nog maar de helft dit nog. Een meerderheid van de ouders vindt dat een kind jonger dan 16 jaar mag beginnen met alcohol proeven, een derde van de ouders van kinderen onder de 16 jaar vindt zelfs dat kinderen voor het 16e jaar met enige regelmaat alcohol mogen drinken.

Bijna de helft van de ouders vindt het goed dat hun kind thuis in het bijzijn van de ouders één glas alcohol drinkt. De regels van ouders blijken echter niet altijd duidelijk voor de kinderen. Zo vindt maar 1 op de 12 ouders het goed dat hun kind op feestjes alcohol drinkt, terwijl een kwart van de kinderen zeker zegt te weten dat dit wel mag.

Cannabis en tabak
Het onderzoek gaat ook in op ander middelengebruik, zoals cannabis en tabak. Ook hier doen zich soortgelijke fenomenen voor. Slechts een op de drie ouders van scholieren die wel eens cannabis hebben gebruikt, is daarvan ook echt op de hoogte. Zo denkt ook een op de vijf ouders dat hun kind ooit heeft gerookt, terwijl dat bij een derde van de kinderen het geval is. Ouders zijn wat roken en cannabis betreft wel scherper op de gezondheidsschade: 80% vindt af en toe cannabis roken onder de 16 jaar schadelijk, en twee derde vindt dat ook voor af en toe roken. Bijna alle ouders vinden zowel dagelijks cannabis als sigaretten roken schadelijk.

Aanbevelingen
Het onderzoek signaleert een afnemende tolerantie van ouders ten aanzien van jeugdig alcoholgebruik. Maar uit de studie blijkt ook dat ouders nog altijd niet voldoende doordrongen zijn van met name de gevolgen van alcoholgebruik bij jonge kinderen. De onderzoeksresultaten geven voldoende argumenten om de voorlichting aan ouders te intensiveren, zowel op het inhoudelijk vlak, alsook op het vlak dat zij wel degelijk meer invloed kunnen uitoefenen op het beginnend middelengebruik. Daarbij verdient ook het eigen alcoholgebruik van ouders specifiek aandacht, omdat dit van invloed blijkt op de in het gezin gehanteerde normen over beginnend alcoholgebruik van de kinderen. Maar ook dan is het stellen van regels door ouders nog steeds effectief.

Campagne voor ouders
De aanbieding van het rapport aan minister Rouvoet is ook het startsein van de op ouders gerichte najaarscampagne van het Trimbos-instituut. Daarin is een speciale website ontwikkeld (www.uwkindenalcohol.nl) die ouders helpt om opvoedingskeuzen te maken over alcohol in het gezin. De website is een aanvulling op de permanente voorlichtingswebsite www.alcoholinfo.nl.

Op 15 oktober verschijnt in het kader van de campagne een special van J/M het maandblad voor ouders van schoolgaande kinderen waarin ouders informatie en opvoedkundige tips kunnen lezen over alcohol en het gezin. De Alcoholspecial wordt meegeseald met het novembernummer van J/M. Daarnaast zullen regionale instellingen zoals GGD'en en instellingen voor verslavingszorg in de komende maanden speciale ouderavonden en andere activiteiten organiseren om ouders te helpen met het maken van alcoholafspraken in het gezin. Ook voeren zij regionale campagnes uit en proberen zij in toenemende mate ouders zelf te mobiliseren bij het opzetten van voorlichtingsactiviteiten voor ouders.

Ouders over alcohol-, roken- en drugspecifieke opvoeding 2007 Kerngegevens uit het Peilstationsonderzoek Ouders
---

Journalisten met vragen naar aanleiding van bovenstaand persbericht kunnen contact opnemen met Ronald Jas (030 - 297 11 07) of Marjan Heuving (030 - 297 11 38), voorlichters van het Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11