biggen Verdoven met CO2/O2 geschikt bij castratie jonge biggen 9 okt 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Verdoving met een gasmengsel van CO2 en O is geschikt voor de castratie van jonge beerbiggen. De methode geeft een kwalitatief goede verdoving die voldoende is om de pijn van een kortdurende chirurgische ingreep als castratie weg te nemen.
De verdoving kan aansluitend gebruikt worden om te combineren met andere ingrepen of handelingen waardoor deze minder pijnlijk zijn (zoals couperen van de staart, aanbrengen van een oormerk of geven van een ijzerinjectie). Dat concludeert de Animal Sciences Group van Wageningen UR op basis van de uitkomsten van een onderzoeksproject, gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Productschap Vee en Vlees. Tijdens het project zijn bovendien twee CO2 -verdovingsapparaten ontwikkeld. De inschatting is dat deze apparaten goed zijn in te passen in de bedrijfsvoering op een vermeerderingsbedrijf.

Veiligheid
Het project onderzoekt de veiligheid (voor mens en dier) van een algehele verdoving via inhalatie van 70% CO2 en 30% O . Gasverdovingsmiddelen mogen in het algemeen alleen worden gebruikt onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden, vanwege gevaar voor de gezondheid van de toediener. Daarnaast zijn ze duur. Een uitzondering vormt CO2 , dat relatief goedkoop is en onderhevig is aan minder strenge arboregelgeving. CO2 leidt tot een snel bewustzijnsverlies, een volledige pijnstilling bij een kortdurende ingreep en een snel herstel.
âDe veiligheidsexperimenten hebben aangetoond dat toepassen van een gasmengsel van 70% CO2 en 30% O veilig is als de biggen daar maximaal 2 minuten aan worden blootgesteld. In de praktijk leidt dit mengsel al na 45 seconden tot volledig bewustzijnsverliesâ, vertelt projectleider Marion Kluivers-Poodt. De biggen kunnen meteen na het verlies van het bewustzijn worden gecastreerd terwijl ze het CO2 nog inademen. Een toedieningsduur van 75 seconden is noodzakelijk als de biggen eerst uit het gas worden gehaald waarna de castratie plaatsvindt. Ongeveer een minuut nadat de verdoofde biggen uit het CO2 mengsel zijn gehaald, zijn ze weer bij bewustzijn. Deze laatste bevindingen zijn in een vorig jaar uitgevoerd onderzoek vastgesteld aan de hand van hersenfilmpjes (EEG), hartfilmpjes (ECG) en gedragsobservaties.

Berengeur
Castratie van mannelijke biggen gebeurt in het merendeel van de varkensproducerende Europese landen op jonge leeftijd. De hoofdreden om te castreren is het voorkomen dat vlees een berengeur krijgt. Berengeur is een reuk- en smaakafwijking van het vlees, die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van vooral androstenon en skatol. Castratie veroorzaakt echter pijn. De mogelijkheden voor verdoving zijn beperkt, omdat een verdoving kort moet werken en snel en veilig moet kunnen worden toegepast. De momenteel meest gebruikte verdoving bij castratie van biggen bestaat uit een injectie met lidocaïne in de testikels, vaak gecombineerd met een onderhuidse verdoving van de balzak. Bij met lidocaïne verdoofde biggen is sprake van minder pijn dan bij de onverdoofd gecastreerde biggen, maar niet alle pijn wordt met deze methode weggenomen. Algehele verdoving, zoals nu in Nederland toegepast gaat worden, heeft daarom als tussenoplossing de voorkeur, totdat definitief gestopt kan worden met castreren.

Gratis downloaden
Download hier rapport 163 âCastratie van biggen met CO2 -gasverdovingâ.

Contact
Brigitte Breugom
Tel. 0320 - 293 341
brigitte.breugom@wur.nl