RVD/KH: Prinses Màxima krijgt "Award" in Paraguay voor verdiensten op gebied van Microfinanciering

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Màxima der Nederlanden heeft woensdagavond 8 oktober uit handen van President Moreno van de Inter-American Development Bank een beeldje gekregen als erkenning voor haar jarenlange inzet op het gebied van microfinanciering. Prinses Màxima kreeg dit tijdens de openingsceremonie van het 'XI Inter-American Forum on Microenterprise' in de hoofdstad van Paraguay, Asunción. Tevens sprak Prinses Màxima de 1200 deelnemers aan de conferentie toe over het belang van een toegankelijke financiële sector en de gevolgen van de kredietcrisis voor micro-ondernemingen.

Naast Prinses Màxima en President Moreno hield ook President Lugo van Paraguay een toespraak. Eerder die dag bezocht Prinses Màxima de microfinancieringsorganisatie Fundación Paraguaya, waar ze ondermeer sprak met vrouwen en kinderen die via deze organisatie les krijgen op het gebied van financiën en ondernemerschap.

De Prinses doet dit in het kader van haar werkzaamheden als lid van de VN-Adviseursgroep voor een Toegankelijke Financiële Sector. Namens deze adviseursgroep bespreekt zij met wetgevers en toezichthouders de belemmeringen voor het toegankelijk maken van financiële diensten aan, in het bijzonder, lage inkomensgroepen en het MKB. Belangrijke doelstellingen zijn het spaargedrag van mensen te bevorderen, systemen van kredietverstrekking te versterken, financiële transacties te vergemakkelijken en tegelijkertijd de consumenten voor te lichten en te beschermen tegen financiële risico's.