Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Oktober

* | Werkzaamheden rondom Raadhuisplein

Werkzaamheden rondom Raadhuisplein

Deze week is een omleidingsroute ingesteld over het Van Knobelsdorffplein (parkeerplaats achter de vml. Edah). Zoals we vorige week al meldden, is hier een begin gemaakt met het leggen van nieuwe nutsleidingen om de ruimte te maken die straks nodig is om een parkeergarage onder de grond te bouwen. De aanleg van deze nutsleidingen heeft vooral consequenties voor het stallen van fietsen rondom het busstation.

De maatregelen die we op korte termijn nemen (of al hebben genomen) zijn:
a. het opheffen van de fietsenstallingen aan de achterzijde van de vml. Edah;
b. het opheffen van de fietsenstallingen langs de oprit van de parkeergarage;
c. het tijdelijk afsluiten van de voetgangersonderdoorgang tussen busstation en de parkeerplaats ter hoogte van De Holdert; d. het plaatsen van tijdelijke fietsenstallingen op de bestaande trottoirs langs de Berglaan aan de kant van de uitzendbureaus richting busstation.
Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het vinden van een oplossing voor onbetaald fietsparkeren tijdens de bouw. Daarvoor is de groenstrook met alleen lage beplanting aan de kant van de Drift direct voor de hoogste bestaande flat aan het Raadhuisplein in beeld. Deze groenstrook wordt dicht gestraat en voorzien van ± 200 fietsenrekken.

Invalidenparkeerplaatsen achter Centrada
Omdat de parkeerplaats achter de voormalige Edah in gebruik genomen wordt voor de omleidingsroute en later ook als werkterrein voor de aannemer (o.a. tijdelijk depot van vrijkomende grond), komt het parkeren rondom de Holdert onder druk te staan. Door de aanwezigheid van veel seniorenhuisvesting en de combinatie De Holdert / bibliotheek is in deze omgeving relatief veel vraag naar
gehandicaptenparkeerplaatsen. Om deze groep zoveel mogelijk op het maaiveld te bedienen, is besloten dat de parkeerplaatsen achter het kantorencomplex van Centrada uitsluitend bestemd wordt voor invaliden. Andere bezoekers kunnen voor kort parkeren uitwijken naar de parkeerplaatsen bij de ABN/AMRO en voor lang parkeren in de parkeergarage. De parkeergarage blijft gedurende de werkzaamheden wél bereikbaar.

Vervolg vanaf eind oktober: omleiding langs Museumplein De omleiding over het van Knobelsdorffplein die nu is ingesteld duurt tot en met week 43 (24 oktober). Vanaf week 44 (27 oktober) wordt de straat tussen bibliotheek/De Holdert en de vml. Edah volledig afgesloten vanwege de aanleg van nieuwe riolering. Deze werkzaamheden duren tot eind november (tot en met week 48). Gedurende deze periode zal de parkeerplaats aan de binnenzijde van het Raadhuisplein alleen bereikbaar zijn via de Pier Panderstraat en Museumplein, tussen het Friese Schathuis en de bibliotheek door. Omdat er verkeer in twee richtingen over deze verbinding mogelijk moet worden gemaakt, zal ook hier een aantal obstakels verwijderd moeten worden. De parkeergarage blijft ook in deze fase gewoon bereikbaar vanaf de Burgemeester Wuiteweg.