VVD


9-10-2008

VVD wil inzet Koninklijke Marine tegen piraterij

Op initiatief van de VVD had vandaag een hoorzitting plaats in de Tweede Kamer over piraterij.

De aanwezigen uit de sector schetsten een onthutsend beeld van de gevaren die schepen en hun bemanningen lopen in verschillende delen van de wereld. Overvallen op schepen waarbij veel geweld wordt gebruikt, inclusief gebruik van zware wapens, zijn geen uitzondering.

De problemen zijn groot in met name de Golf van Aden c.q. in de wateren voor de hoorn van Afrika. Voor deze cruciale vaarroute tussen Azië en Europa is geen aanvaardbaar alternatief. De VVD vindt het onaanvaardbaar dat de veiligheid van schepen en hun bemanningen niet wordt gegarandeerd. Snelle actie zowel door de Nederlandse regering als door de internationale gemeenschap is noodzakelijk.

Prioriteit moet liggen bij de bescherming van zogenaamde "safe areas": vaarroutes die door een - bij voorkeur internationaal samengestelde - marine actief worden bewaakt en beschermd, desnoods met gebruik van geweld. De VVD wil ook dat de daders van piraterij actief worden vervolgd en berecht.

Hoewel de Nederlandse regering van goede wil is, gaat het allemaal veel te langzaam. De VVD wil dat de Nederlandse regering, naast marine-capaciteit om de veiligheid van voedseltransporten te borgen, de marine óók inzet om de veiligheid van onze schepen c.q. van de koopvaardij te waarborgen.

Donderdag 9 oktober 2008