Gemeente Langedijk


9 oktober 2008

Langedijk aangemeld als Millennium Gemeente

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de gemeente Langedijk toegevoegd aan de lijst `Millennium Gemeenten'. Langedijk is daarmee officieel een `Millennium Gemeente' geworden. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving was niet het college van burgemeester en wethouders initiatiefnemer hiertoe, maar de gemeenteraad van Langedijk. Op welke manier Langedijk die bijdrage gaat leveren moet nog worden vastgesteld. Een werkgroep bestaande uit drie raadsleden, stelt daarvoor een comité van aanbeveling in.

In september 2000 kwamen wereldleiders in VN-verband bij elkaar voor de Millenniumtop. Er werd afgesproken om gezamenlijk te vechten tegen armoede en honger, ongelijkheid tussen man en vrouw, milieuverontreiniging en HIV/AIDS en om in te zetten op verbetering van de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon water. Deze beloften zijn samengevat in de acht Millenniumdoelen. De doelen moeten in 2015 gehaald zijn.

Deelnemende gemeenten kiezen een eigen invulling, onder een gezamenlijke, herkenbare vlag. Voor sommige gemeenten betekent dit nieuwe impulsen voor het mondiaal beleid. Voor andere gemeenten betekent het dat bestaande activiteiten in de schijnwerpers worden gezet, en in breder verband worden gebracht. Op welke manier Langedijk een bijdrage gaat leveren moet nog worden vastgesteld. De Werkgroep bestaande uit Karel Balder, Jan Boot en Martin Wagenaar, stelt daarvoor een comité van aanbeveling in. Doel van dat comité van aanbeveling is het ontwikkelen van plannen die bijdragen aan het behalen van de Millenniumdoelen door zowel gemeente als bevolking van Langedijk. De werkgroep zou graag in contact willen komen met mensen, organisaties en bedrijven die vanuit hun expertise een bijdrage kunnen en willen leveren. Schriftelijk kunt u dit doen via postadres Gemeente Langedijk, t.a.v. werkgroep Millenniumgemeente, Postbus 15, 1723 ZG Noord-Scharwoude. Of telefonisch bij Karel Balder, 0226 - 340388.

De aanmelding van Langedijk komt voort uit een raadsbesluit dat in mei van dit jaar werd genomen. De opstellers van een initiatiefvoorstel dat daaraan ten grondslag lag, in eerste instantie ChristenUnie later daarbij ondersteund door het CDA, GroenLinks en Hart voor Langedijk, willen op die manier een bijdrage leveren aan het behalen van de Millenniumdoelen van 2015 en zo de lokale betrokkenheid bij de Millenniumdoelen versterken. Meer informatie
www.millenniumgemeente.nl.