Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Onderzoek FNV over Valys schokt CG-Raad

Nog geen tien procent van de taxichauffeurs in de Valysregeling heeft daarvoor de vereiste vakdiplomas. Dat stelt FNV Bondgenoten na eigen onderzoek. De CG-Raad vindt deze cijfers ronduit schokkend. Ook omdat het Ministerie van VWS de opdrachtgever is voor Valys en moet toezien op het naleven van regels.

De CG-Raad wijst al jaren op de problemen in het doelgroepvervoer en de slechte kwaliteit van Valys. De CG-Raad heeft samen met FNV Bondgenoten hierover onlangs nog een zwartboek met honderden klachten naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin komen ook onveilige situaties aan de orde door ondeskundigheid van chauffeurs.

Controle

De CG-Raad pleit al lang voor betere controle op de kwaliteit van het vervoer. Want steeds blijkt dat het vervoer niet voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Maar controle is er nauwelijks. Daardoor worden vervoerders die problemen veroorzaken niet aangesproken op hun fouten. De klanten die afhankelijk zijn van het vervoer hebben het nakijken.

Overheid

De overheid bagataliseert de problemen tot nu toe. Het FNV-onderzoek toont nogmaals aan dat de situatie ernstig is en dat de controle nodig moet worden verbeterd. Want zelfs in dit geval, waarbij de rijksoverheid zelf verantwoordelijk is voor de uitvoering van het contract, wordt niet aan de kwaliteitseisen voldaan.

Maatregelen

De CG-raad vindt dat het Ministerie van VWS snel opheldering moet geven. Er moeten onmiddellijk maatregelen worden getroffen om dit knelpunt op te lossen. Verder moeten de kwaliteit en controle in het gehele contractvervoer nu snel worden verbeterd. De gebruikers moeten hierbij inspraak hebben.

Laatste nieuws: de Tweede Kamer heeft over dit onderwerp een spoeddebat aangevraagd.


* Persbericht van de FNV

(Geplaatst: 9 oktober 2008)

---