PvdA Europees parlement


Succes voor PvdA over financieel toezicht

9 oktober 2008

Succesvol heeft de PvdA in het Europees Parlement vandaag aangedrongen op verbeteringen en meer coördinatie van het Europees toezicht op de financiële markten. "Vooral de wens om nu al op korte termijn een Europese toezichtsinstantie in te stellen, die boven de partijen heen staat en die snel knopen kan doorhakken, is een doorbraak", volgens PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg.

Het Europees Parlement heeft tijdens de plenaire zitting het rapport van Van den Burg met grote meerderheid aangenomen. "De huidige paniek op de financiële markten rechtvaardigt snel vergaande hervormingen. Het is van groot belang het vertrouwen te herstellen. "De Europese Ministers van Financiën slagen er maar niet in voorbij de individuele nationale oplossingen te komen . Oplossingen die soms de situatie voor anderen weer ingewikkelder maken en per saldo de situatie verergeren. De Europese Commissie staat er machteloos bij en kijkt ernaar. Mijn rapport dwingt hen nu met wetgevingsvoorstellen te komen om het financiële toezicht op Europees niveau te verbeteren", zegt Van den Burg.

De PvdA dringt al jaren aan op sterker Europees toezicht, omdat financiële producten en instellingen over nationale en sectorale grenzen heen gaan en een veertigtal grote financiële groepen over de grenzen heen het speelveld in de Europese Unie bepalen.

"Vrijwillige afspraken en een zeer versplinterd toezicht in Europa bleken tot nu toe onvoldoende om stabiliteit te garanderen en de economie te beschermen tegen te grote risico´s", aldus Van den Burg.

Een omstreden maar aangenomen punt in het rapport van Van den Burg is het voorstel om op korte termijn aan de huidige structuur op Europees niveau een onafhankelijke voorzitter en vicevoorzitter toe te voegen, die samen met de voorzitters van de Europese comités van banken- verzekerings- en effecten- toezichthouders knopen kunnen doorhakken, als twee of meer van de ruim tachtig nationale en sectorale toezichthouders in de EU het onderling niet eens kunnen worden. Deze constructie is ook van groot belang om een betere coördinatie tussen de sectortoezichthouders en met de Europese Centrale Bank en andere centrale banken te bevorderen.

Begin deze week hebben de Europese Ministers van Financiën reeds besloten om de garantie van spaarders gezamenlijk te verhogen. Ook eist het Europees Parlement maatregelen van de Europese Commissie om te voorkomen dat lidstaten hierover met elkaar gaan concurreren. "Verschillende garantieniveaus per lidstaat voor spaarders leiden tot extra onzekerheid en instabiliteit", volgens Van den Burg, "Ook voor Europese spaarders buiten de EU, zoals in IJsland, moet duidelijk worden hoe zij beschermd worden tegen onverwachte verliezen. Europese samenwerking kan ook helpen om bijvoorbeeld IJsland te dwingen zich aan de afspraken te houden."