PvdA Europees parlement


PvdA wil ook dialoog met oppositie van Belarus

9 oktober 2008

"De Europese Unie moet ook de democratische oppositie uit Belarus uitnodigen in Luxemburg". Dat zegt PvdA-europarlementariƫr Jan Marinus Wiersma. De EU heeft zich bereid getoond een eerste stap te zetten naar een dialoog met de regering in Minsk. Gezien de ontwikkelingen in Belarus, steun ik die opstelling, maar als we met de regering praten, moeten we ook met de oppositie praten, zegt hij.

De Witrussische minister van buitenlandse zaken, Sergei Martinov, is door het Franse voorzitterschap, de Europese Commissie en de Raad de zogenaamde Troika uitgenodigd voor een gesprek in de marges van de vergadering van de ministers voor buitenlandse zaken komende maandag in Luxemburg. Volgens Wiersma is het echter van groot belang dat ook de democratische oppositie in Belarus direct betrokken wordt.

De manier waarop de parlementsverkiezingen zijn verlopen is volgens Wiersma geen aanleiding voor een koerswijziging van de Europese Unie. De EU moet blijven aandringen op politieke hervormingen. Belarus moet de eerste stap zetten, zegt Wiersma.

Niettemin zijn er positieve signalen. Afgelopen zomer zijn de laatste politieke gevangenen vrijgelaten en de democratische oppositie had iets meer ruimte om campagne te voeren. Vandaag heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen over Belarus na de parlementsverkiezingen van 28 september jl. Daarin wordt de EU gevraagd duidelijke en concrete voorwaarden te stellen aan Belarus voor nauwere samenwerking.

In een brief aan de Europese Commissaris voor Externe Betrekkingen Ferrero Waldner en de Hoge Vertegenwoordiger Javier Solana stelt Wiersma ook voor het Europees Parlement, de Raad van Europa en de OVSE te betrekken bij eventuele gesprekken tussen oppositie en regering. Die zogenaamde Parlementaire Troika is eerder actief geweest in Belarus en opereerde toen als informele bemiddelaar tussen de partijen, zegt Wiersma. Die rol zouden we nu weer kunnen spelen.