Gemeente Beuningen


AED's in de gemeente Beuningen
In de gemeente Beuningen komen binnenkort Automatische Externe Defibrillators (AED`s) te hangen. Een AED is een draagbaar apparaat dat kan worden gebruikt bij een hartstilstand. Bij het gebruik van een AED nemen de overlevingskansen van een slachtoffer met een hartstilstand in belangrijke mate toe. Een speciale stichting gaat zich bezig houden met het beheer van de AED's en het opleiden van vrijwilligers die de apparaten kunnen bedienen.

Wat is een AED?
Een AED is een apparaat waarmee men een elektrische schok aan het hart kan toedienen zodat deze bij een stilstand weer op gang kan worden gebracht. Het toedienen van een elektrische schok wordt ook wel defibrilleren genoemd. Een AED analyseert eerst het hartritme van het slachtoffer en geeft vervolgens aan of het noodzakelijk is een elektrische schok toe te dienen of te starten met hartmassage en mond op mondbeademing (reanimatie).

Wat is het nut van AED`s?
Uit onderzoek is gebleken dat hoe sneller een slachtoffer wordt gedefibrilleerd, hoe groter de kans is op overleving. De kans op overleven neemt elke minuut in belangrijke mate af als het hart niet pompt. Na 10 minuten is de overlevingskans bij iemand met een hartstilstand afgenomen tot 10% als niet wordt gereanimeerd en gedefibrilleerd. De gemiddelde aanrijtijd van een ambulance is in Nederland 10 tot 15 minuten. Het streven is om binnen 6 minuten een AED in te zetten.

Stichting Beuningen Heart Save
De stichting Beuningen Heart Save gaat eind november 2008 van start. De stichting gaat zich enerzijds bezighouden met het aanschaffen, plaatsen en beheren van de AED-`s. Daarnaast verzorgt de stichting ook reanimatie- en AED-bedienerscursussen voor vrijwilligers. De gemeente Beuningen ondersteunt de oprichting van de stichting Beuningen Heart Save.

Alarmering
Om de AED-'s te bedienen wordt een aantal vrijwilligers opgeleid. Deze vrijwilligers worden na hun opleiding per SMS gealarmeerd als dat nodig is. Ook andere inwoners van de gemeente Beuningen die kunnen reanimeren, kunnen zich laten registreren om gealarmeerd te worden.

Aanmelden
Eind november 2008 houdt de Stichting Beuningen Heart Save twee informatieavonden waarbij onder andere de AED wordt gedemonstreerd. Vrijwilligers die een reanimatiecursus willen volgen, kunnen zich die avond aanmelden. Inwoners die al kunnen reanimeren of een AED in huis hebben kunnen zich dan laten registreren. Ook bedrijven, instellingen of verenigingen worden van harte uitgenodigd om deel te nemen. Voor aanmelding of registratie kan ook nu al contact worden gezocht met de stichting.

Sponsors gezocht
De stichting is ook hard op zoek naar sponsors. Is dit iets voor uw bedrijf? Neem dan contact op met het bestuur van de stichting.

Contact met de stichting
Henk Janssen (voorzitter): 024-6775784
Martha Kiburg (secretaris): 024-8481217