Souldada in Zuid Afrika

09/10/2008 17:36

MK+

Souldada krijgt lovende kritiek in Zuid Afrikaanse krant die Burger.1 Het festival in Darling was het hoogtepunt van de reis van de Friese groep Souldada in Zuid Afrika. Het festival is een initiatief van Carréprogrammeur Wim Visser. Hij was onder de indruk van het theaterconcert Can(cc)ao waardoor hij de groep van Herman Woltman uitnodigde.

Het festival is ontstaan om de situatie tussen rijk en arm vanwege de apartheid te verbeteren. Zowel de bewoners uit de arme helft als de rijke helft van Darling stellen hun woning beschikbaar aan het festival zodat er begrip komt van elkaar's situatie. Het bevorderen van communicatie en respect is nodig door jarenlange scheiding tussen blanke en zwarte rassen. Doordat blanke mensen in zwarte 'hopwoningen' komen en zwarte mensen in over het algemeen witte villa's met zwembad is er een patstelling doorbroken.

Souldada tourde vervolgens naar de steden Stellenbosch, Durbanville en Wellington alwaar ze in theaters speelden. Twee weken geleden keerde de groep terug en was o.a. te horen in Orpheus te Apeldoorn en de Harmonie te Leeuwarden. 15 november speelt Souldada in de Rode hoed te Amsterdam voor het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF)


1Die Burger 8 september

'Ander was so verbysterend goed dat dit opgemaak het vir die glips hier en daar.

Daar was die magiese oomblik toe die vinke in die tuin hartlik begin kwetter het toe die groep Souldada se hemelse musiek aan die gang was, en 'n kerkklok wat ook die groep se een vertoning netjies afgerond het.'

Mariana Malan

Het parool 20 september

De Afrikaanse pers is lovend over Souldada en over het festival. Woltman van Souldada werd overmand met schuldgevoel. 'Wat hebben deze kinderen voor toekomst? Maar als je zag hoe blij ze waren..Dan sta je daar toch niet voor niets.'

Corrie Verkerk