Gemeente Winterswijk


Nota geluidbeleid Winterswijk ter vaststelling naar raad

donderdag 9 oktober 2008

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om de nota geluidbeleid vast te stellen. De nota schept richtlijnen om de bestaande stille gebieden te beschermen, de geluidkwaliteit te verbeteren, uitbreiding van bedrijvigheid binnen deze marges mogelijk te maken en geluidknelpunten op te lossen. In de raadsvergadering van 30 oktober buigt de raad zich over een beslissing.

Het vaststellen van geluidbeleid levert de gemeente een aantal voordelen op: het beleid vormt een middel om geluidniveaus binnen de gemeente gebiedsgericht te sturen. Daarnaast schept het beleid ruimte voor economische bedrijvigheid. Dankzij heldere geluidregelgeving worden procedures verduidelijkt en kan de gemeente sneller vergunningen verlenen. Ook schept het beleid duidelijkheid bij bestemmingsplanprocedures. Tot slot draagt het geluidbeleid bij aan een systematische oplossing van geluidknelpunten.

Huidig geluidbeleid
Geluidbeleid hoeft niet gemaakt te worden. Als er geen geluidbeleid is, gelden er verouderde richtlijnen en landelijke normen voor vergunningverlening aan bedrijven. Maatwerk, bijvoorbeeld bij laden en lossen en bij bijzondere activiteiten, is dan niet mogelijk. Ook bij bestemmingsplanprocedures gelden dan beperkingen. Het nieuwe beleid is gebiedsgericht, een voordeel in vergelijking met een situatie zonder geluidbeleid. Dan geldt namelijk een strak keurslijf waarin verzoeken van bedrijven moeten passen.

Behandeling in raadsvergadering
Op 30 oktober komt de geluidnota in de raadsvergadering aan de orde. Precies een jaar eerder, op 30 oktober 2007, nam het college kennis van de conceptnota geluidbeleid. De nota is daarop op 14 november 2007 aan de orde geweest in de Commissie Burger en Ruimte, waarna de nota van 4 november t/m 3 december 2007 ter inzage heeft gelegen.