Gemeente Leeuwarderadeel


Leeuwarderadeel besluit tot bredere oriëntatie op toekomst.

09-10-2008 16:28

De raad van de gemeente Leeuwarderadeel besluit vanavond - 9 oktober - tot een eigen onderzoek naar de beste toekomst voor de gemeente.

De raad wil dat onderzoek omdat hij begin volgend jaar belangrijke besluiten moet nemen over de verdere samenwerking van de Middelsee-gemeenten. Dat zijn Menaldumadeel, Het Bildt, Ferwerderadiel en Leeuwarderadeel.

De gemeente Leeuwarderadeel blijft zonder voorbehoud meewerken aan de huidige samenwerking van de Middelsee-gemeenten. Voor een afgewogen besluit over de verdere samenwerking na 2009 vindt de raad echter een bredere oriëntatie noodzakelijk.
Bij die bredere oriëntatie wil de raad van Leeuwarderadeel ook kijken naar de best mogelijke gemeentelijke structuur in Noordwest Friesland, inclusief de gemeenten Leeuwarden, Franekeradeel en Harlingen.

De raad zal dat onderzoek niet beperken tot samenwerking van gemeenten. Een fusie van Leeuwarderadeel met één of meer andere gemeenten komt ook op het lijstje van de mogelijkheden.

De raad wil kiezen voor de beste mogelijkheden om het welzijn, het woongenot en de democratische invloed van de burgers van Leeuwarderadeel op langere termijn optimaal te waarborgen. Om die keuze in het volgende voorjaar goed te kunnen maken wordt nu dit onderzoek gestart naar de factoren die belangrijk zijn voor het welzijn, het woongenot en de democratische invloed van de burgers. Het rapport komt niet tot een afgerond advies aan de raad, maar geeft wel een opsomming van de voor- en nadelen van de verschillende opties. Op grond daarvan kan dan de raad weloverwogen besluiten.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het presidium van de raad, dat bestaat uit de burgemeester en de fractievoorzitters. Het presidium wordt daarbij ondersteund door Jo Bosma, oud burgemeester van Lemsterland en in 2003 en 2004 enige tijd waarnemend burgemeester van Leeuwarderadeel.

---