KNHS


KWPN beste paardenstamboek ter wereld
9 oktober 2008
Anky-PaintedBlack

HARDERWIJK (KNHS) - Het Nederlandse paardenstamboek KWPN (Koninklijke vereniging Warmbloed Paardenstamboek Nederland) is voor de vijfde maal op rij het beste springpaardenstamboek van de wereld. Ieder jaar maakt de WBFSH (World Breeding Federation of Sport Horses) een klassement op voor de drie disciplines springen, dressuur en eventing. Negenennegentig procent van de paarden is geregistreerd bij één van de vele stamboeken die de wereld kent.

Op grond van prestaties in de wedstrijdring krijgen de stamboeken waarbij de sportpaarden geregistreerd staan punten. In de ranking voor de springpaarden staat Olympisch kampioen Hickstead van de Canadees Eric Lamaze op de eerste plaats. Dit paard is, net als de twee overige Olympische medaillewinnaars Authentic van Beezie Madden en Ninja la Silla van Rolf-Göran Bengtsson, in Nederland gefokt en als veulen bij het KWPN geregistreerd.
In het klassement van de dressuurpaarden moest het KWPN het Hannoveraanse stamboek voor zich dulden, maar de achterstand van het KWPN is ten opzichte van het afgelopen jaar beduidend kleiner geworden. Painted Black van Anky van Grunsven is met de vijfde plaats de hoogste KWPN'er in de individuele rangschikking. Verder staan in de top tien Parzival van Adelinde Cornelissen en Pop Art, die vooral in de USA topprestaties heeft neergezet.
In de discipline eventing klom het KWPN van de elfde naar de achtste plaats. Het KWPN dankt die stijging vooral aan Bloms Oncarlos van Tim Lips, die door een tweede plaats in Aken en een 15de plaats in Hong Kong heel veel punten verzamelde voor het stamboek.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Foto Anky van Grunsven met IPS Painted Black door: www.melissen.net