Gemeente Hoorn


Draaginsigne voor de heer A.J. Scholte

9 oktober 2008 - Burgemeester Van Veldhuizen heeft op donderdag 9 oktober de onderscheiding 'Draaginsigne Gewonden' uitgereikt aan de heer André J. Scholte. De onderscheiding wordt toegekend aan militairen die onder oorlogsomstandigheden een lichamelijke verwonding of psychisch letsel hebben opgelopen.

De heer Scholte is in de periode van april tot oktober 1980 voor de Koninklijke Landmacht uitgezonden naar Libanon. Hij heeft gediend in het 44e Pantser Infanterie Bataljon, onderdeel van de United Nations Interim Force in Libanon (UNIFIL) vredesoperaties. Ten gevolge van deze vredesmissie ondervindt hij nog steeds psychische klachten. Het uitreiken van het insigne betekent voor de heer Scholte erkenning en maatschappelijke waardering voor zijn militaire inzet in Libanon te Al-yatun.

Met de instelling van het Draaginsigne Gewonden is tegemoet gekomen aan de wens van veteranen een onderscheiding in te stellen voor diegenen die bij de dienstvervulling lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt. Het Draaginsigne Gewonden vermeldt de tekst "Vulneratus Nec Vectus", wat staat voor "Gewond doch niet verslagen".