Gemeente Rotterdam

Opleidingen in de mode, schoonheidsverzorging, sport en media zijn populair bij jongeren maar bieden weinig kans op een baan. In de regio Rotterdam-Rijnmond is meer behoefte aan opgeleide mensen in de haven en de verpleging.

Ook is er een groeiende vraag naar jongeren met diploma's in de bouw, de industrie en de havengerelateerde bedrijven. En doorleren loont. Hoe hoger het niveau van de opleiding, hoe meer banen er beschikbaar zijn. Bovendien is het startsalaris van een technisch vakman hoger dan dat van een academicus.

Barometer
Dat blijkt uit de Barometer van de stage- en leerbanenmarkt die Colo op verzoek van de Gemeente Rotterdam gisteren uitbracht. Daarin is de beschikbaarheid van stage en leerplaatsen weergegeven in de ruim 16.500 leerbedrijven in de regio Rotterdam Rijnmond. De barometer maakt ook melding van trends op de arbeidsmarkt in de regio zoals de groei aan werkgelegenheid in de havengerelateerde bedrijven door de bouw van de tweede Maasvlakte en de zorgsector. Maar ook zijn er veel vacatures in de detailhandel, adviesbureaus, industrie, horeca, groothandel en transportsector. Mede door de grote vervangingsvraag.

Colo en Gemeente Rotterdam vragen aan de vmbo-decanen en andere adviseurs om jongeren te wijzen op opleidingen waar duurzaam werk in is. De barometer is opgezet omdat veel jongeren hebben aangegeven een grote behoefte te hebben aan informatie over kansen op stage en kansen op de arbeidsmarkt . Dat geldt vooral voor jongeren in het vierde jaar van het VMBO, als zij moeten kiezen voor een vervolgopleiding in het MBO.

De gezamenlijke inspanningen van de Samenwerkende Kenniscentra, de ROC's Zadkine en Albeda College, het Ministerie van OCW en de Gemeente Rotterdam in het kader van de Rotterdamse Werkafspraken uit 2006, hebben geleid tot ruime beschikbaarheid van leerplaatsen voor de meer dan 44.000 deelnemers aan het mbo in Rijnmond. Hierdoor kunnen de ROC's garanderen dat leerlingen een stageplaats krijgen en wordt uitval beperkt.

De samenwerkende kenniscentra, verenigd in Colo, maken ieder kwartaal een overzicht van vraag en aanbod op de stageplaatsen- en leerbanenmarkt in Nederland. Dit overzicht is te vinden op www.colo.nl.

De regionale Barometer die op verzoek van de gemeente Rotterdam is uitgebracht is te vinden op internet.

Bron: Bestuursdienst, 09-10-2008